Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Zakelijk

Carbon 3d printen uitleg

Ken jij de talloze voordelen van Carbon 3d printen al? Het meest gebruikte materiaal voor printen met 3D printer is PLA filament. PLA is een andere naam voor thermoplast. Dit materiaal is relatief goedkoop en is eenvoudig toe te passen, maar kent wel het nadeel dat het niet optimaal hittebestendig is. Daarom is het ook handig te kijken naar alternatieven voor PLA. Een ander materiaal waarmee vaak 3D wordt geprint is Carbon. In dit artikel worden de voordelen van Carbon 3d printen besproken. Kijk voor meer informatie op Qd-p.com.

De voordelen van carbon

Mits je een 3d printer hebt waarin je met verschillende materialen kunt werken, is carbon een echte aanrader. Het type carbon dat ideaal is voor 3d-printen is “fiber-reinforced polymer” carbon, in het Nederlands: “koolstofvezel versterkte kunststof”. Dit houdt in dat er kleine vezels zijn toegevoegd aan het basismateriaal. Dit zorgt voor een toename in kracht en stijfheid. Het koolstofvezel versterkte carbon is stukken harder en zal veel minder snel beschadigingen oplopen. Ook zullen er minder snel krassen ontstaan als het in contact komt met andere voorwerpen. Een derde verrassend voordeel is dat de carbon vezels het model lichter maken.

Gebruikte printinstellingen

Print je met koolstofvezel versterkt carbon, dan hoe je je de printinstellingen nauwelijks aan te passen van wanneer je PET-G filament gebruikt. Er wordt een werktemperatuur va 80 graden Celsius gebruikt. De printmodellen zijn vormvast en zullen niet kromtrekken. Als je met dit materiaal werkt, hoef je zeker geen expert op het gebied van 3d printen te zijn om toch mooie resultaten te boeken. Carbon kan weer uit verschillende samenstellingen bestaan. PET-G carbon zit weer anders in elkaar dan bijvoorbeeld PA carbon. Waar PET-G carbon vooral wordt aangeraden voor het printen van kleine modellen is PA carbon voor grotere modellen.

De kracht van PA Carbon

PA staat verrassend genoeg voor nylon. PA maakt 6/66 van de samenstelling uit. Dit PA wordt dan met Carbonvezels gecombineerd. De PA aanvulling maakt de carbonsamenstelling beter bestand tegen hoge temperaturen. PA carbon zal niet snel vervormen. Let er wel op dat PA filament hightech is: om hier succesvol mee te printen, moet je wel wat verstand hebben van 3D-printen. Heb je het onder de knie? Dan produceer je makkelijk grotere ontwerpen.

Pas wel op voor schurende werking

Carbon vezels hebben als nadeel dat ze sneller voor slijtage aan je 3d printer zorgen. De nozzles (straalbuizen) van messing zullen hierdoor snellen sluiten dan wanneer je met andere materialen print. Nu is het natuurlijk wel mogelijk die straalbuizen te vervangen.

Gerelateerde artikelen

Hoe vind ik een betrouwbaar bedrijf voor het egaliseren van de vloer?

Waarom is de Ripple koers omhoog en waarom is het beter dan bitcoin?

Hoogwaardige blanco etiketten