Creëer een gezond binnenklimaat

 

“Nog een artikel over een gezond binnenklimaat”, zullen sommige lezers denken. Wij vinden het nodig om dit belangrijke aspect van bouwen en leven in detail te belichten, omdat een goed binnenklimaat vaak wordt gereduceerd tot alleen verwarming en ventilatie. Maar er moeten nog meer aspecten in acht worden genomen. Lees meer over de aspecten die een binnenklimaat beïnvloeden.

Ventilatie

Een simpele manier om de lucht in uw huis gezond te houden, is door de ruimtes regelmatig te beluchten. De eenvoudigste manier om dit te doen is een raam open te zetten, maar dan heeft u de kans dat het huis te koud wordt. Kiezen voor ventilatie is een betere optie.   

Temperatuur

Een fijn binnenklimaat hangt ook af van de temperatuur in huis. Er zijn drie vereisten om de perfecte binnentemperatuur te creëren. De temperatuur:

–        Moet zo constant mogelijk  gehouden worden,

–        ergens tussen 19 en 22 graden Celsius liggen,

–        en vooral, niet te laag zijn.

Is uw woning voorzien van vloerverwarming? In dat geval is 19 tot 20 ° C een aangename temperatuur. Als je radiatoren hebt, voel je dan vrij om de thermostaat iets hoger te zetten: 21 tot 22 ° C is perfect. Als u ventilatie gebruikt dan is een warmteterugwin (wtw unit) installatie belangrijk, want het zorgt voor een behaaglijke warmte in uw woning. 

Lucht vochtigheid

Een minder bekende factor in een gezond binnenklimaat is de luchtvochtigheid. Deze is ook belangrijk voor uw gezondheid en de gezondheid van uw huis. Een hygrometer meet de vochtigheidsgraad in huis. Idealiter zou de luchtvochtigheid ergens tussen 40 en 60% moeten zijn. Droge lucht zorgt voor veel irritaties aan de huid en ogen.

Lawaai

Last but not least, een goede akoestiek is onmisbaar voor gezond leven. Stilte en rust maakt dat we kunnen ontspannen, zeer belangrijk. Zorg dus voor ramen en deuren die gepaste geluidsisolatie bieden, en voor ventilatoren met een ventilatienetwerk en een bijbehorend kanaalsysteem, omdat dit het geluid aanzienlijk zal dempen.

https://www.feenstra.com/