Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Woningen

Hoe je antifouling kunt onderhouden en opslaan tijdens de winter

Het vaarseizoen is op zijn piek in de lente en in de zomer. In de winter hebben de meeste booteigenaren de boot opgeslagen in hun garage. Ondanks dat de boot tijdens deze periode niet in het water ligt en niet gebruikt wordt, is het belangrijk dat je nog steeds goed voor jouw boot zorgt. Zo heb je aan het begin van het volgende vaarseizoen minder groot onderhoud. Een belangrijk aspect van het onderhoud, is de antifouling. De antifouling is een beschermlaag die de boot beschermd tegen algen, bacterie en andere organisme in het water. Wij leggen alles uit over wat jij in de winter wel of niet moet doen aan antifouling. Als je nog op zoek bent naar een goede antifouling voor jouw boot, kijk dan eens naar de milieuvriendelijke antifouling van Finsulate.

Klaarmaken voor de winterperiode

Tijdens de lente en zomer heb jij wellicht jouw boot continu in het vaarwater liggen. Zo is de boot altijd klaar om gebruikt te worden wanneer jij wilt. In de winter haal je deze echter uit het water. Zo kan de vorst, de zware weersomstandigheden of andere winterse factoren geen onnodige schade aan jouw boot geven. Het is het beste om jouw boot op een droge plek te stallen, zoals een garage. Tijdens deze periode kan jouw boot uitdrogen en kan je vervolgens de antifouling laag bijwerken of opnieuw aanbrengen. Het is belangrijk dat de antifouling laag weer helemaal top is voordat jij de boot terug in het water legt.

Het bijwerken van de antifouling

Een groot voordeel van het opslaan van jouw boot in de garage, is dat je de boot van de onderkant goed kan inspecteren. Het gebied wat normaal in het water ligt is nu goed zichtbaar. Het doel is om te kijken over er ergens losse stukken verf zit, of er krassen zichtbaar zijn, of er deuken of gaten zitten, enzovoorts. Nu heb je de kans om deze beschadigingen bij te werken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de boot op te schuren, om met een hogedrukspuit erover heen te gaan en om te krabben. Zodra de boot weer helemaal schoon en egaal is, is het tijd om een primer aan te brengen. De primer zorgt ervoor dat de antifouling beter op de boot blijft zitten. Nadat de primer erop zit en je alle gedeeltes die je niet wilt verven met tape hebt bedekt, kan je de antifouling aanbrengen. Draag altijd beschermende kleding, waaronder een bril, masker schildersoverall en goede handschoenen.