Het is je vast al wel opgevallen, maar de huizenprijzen zijn niet meer wat het eerst was. Studenten, koppels en gezinnen. Iedereen heeft er last van en het wordt er ook niet minder op. Het is al een tijdje bezig, maar verandering is nog niet te zien. Het kost een hoop moeite om een woning te vinden en dan is de vraag nog maar of je het kunt betalen. Hoe zit het nu precies? Klik hier.
OorzaakDe belangrijkste reden is eigenlijk vrij simpel. Er is al een lange tijd een groot tekort aan woningen. In 2020 waren de prijzen voor koopwoningen al met bijna 50% gestegen en de corona crisis heeft ook niet echt in het voordeel gewerkt. De vraag blijft stijgen, maar de keus is klein. Ook gedrag speelt een rol, want als je ziet dat een ander de stap maakt voor een woning dan krijg jij ook sneller de drang om dat ook te doen.
HypotheekrenteDe inflatie zorgt ook voor een grote stijging van de hypotheekrente. De rentes staan nu zelfs op het hoogste punt sinds begin 2014. Zo ging onder andere het gemiddelde tarief voor wie zijn rente vijf jaar wil vastzetten met 0,37 procentpunt omhoog naar 3,84 procent. Het was de grootste stijging van alle hypotheekrente in een lange tijd. Voor de mensen die rente tien jaar wil vastzetten, steeg het tarief met gemiddeld 0,34 procentpunt naar 3,98 procent.
2023Er komt voorlopig nog zeker geen einde aan de stijgende hypotheekrente en ook de inflatie blijft naar verwachting van de cijfers van nu hoog. Dit zal ook het sentiment op de huizenmarkt in 2023 bepalen. Daar komt bij dat de hypotheeknormen in 2023 waarschijnlijk strenger worden. Het Nibud heeft al aangegeven de stijgende kosten zwaar te laten meewegen. Nu al maken makelaars melding van minder bezichtigingen en nauwelijks nog kopers die overbieden. Het is allemaal een een vervelende situatie en vrij weinig wat we eraan kunnen doen. De overheid is nog druk bezig met het maken van een plan voor 2023 en verder. Het blijft afwachten wat daaruit komt en wat er dan verder gaat gebeuren.
|
https://www.vandijkvanessen.nl/ |