Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Zakelijke dienstverlening

Outplacement

Outplacement is een vorm van dienstverlening waarbij ontslagen medewerkers worden begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Het fenomeen outplacement is in de jaren 80 overgewaaid uit de Verenigde Staten en maakt vaak deel uit van de vertrekregeling bij ontslag.

Outplacementbureaus worden vaak door bedrijven en overheden ingehuurd om werknemers die ontslagen worden te begeleiden naar een nieuwe baan. Outplacementbureaus zijn gespecialiseerd in het begeleiden van werkzoekenden en zijn experts op het gebied van arbeidsbemiddeling en loopbaancoaching. Zij helpen de ontslagen medewerker onder anderen bij het opstellen van een goed curriculum vitae, het schrijven van een goede sollicitatiebrief en zijn of haar presentatie op internet. Daarnaast wordt er vaak aandacht besteed aan de verwerking van het ontslag, het in kaart brengen van nieuwe mogelijkheden voor de betreffende medewerker, netwerken en jobhunting.

Outplacement niet verplicht

Outplacement wordt in Nederland steeds vaker ingezet, maar het is niet verplicht. Dat is in België anders, daar is outplacement bij wet geregeld en moeten werkgevers het verplicht aanbieden wanneer zij medewerkers willen ontslaan. Outplacement is in België ook veel gebruikelijker en bekender dan in Nederland.
Outplacement voor ouderen werknemers
In Nederland wordt outplacement vaak ingezet bij ontslag van oudere werknemers, omdat die lastiger aan een nieuw werk komen. Dankzij outplacement vindt deze groep werknemers vaak sneller een nieuwe baan.


Outplacement is sinds de jaren negentig niet meer weg te denken uit Nederland

Wie betaalt outplacement?

Outplacement wordt vaak betaald uit de transitievergoeding die de werknemer meekrijgt bij ontslag. De transitievergoeding is een financiële vergoeding die sinds 1 juli 2015 is ingevoerd bij ontslag en kan gebruikt worden voor opleiding of een outplacementtraject om de overstap naar nieuw werk gemakkelijker te maken.
Voorwaarde voor de vergoeding is dat het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt. De werkgever mag het bedrag dat hij betaalt aan outplacement aftrekken van de transitievergoeding. Heeft u vragen over outplacement of wilt u er meer over lezen? Kijk dan eens op de website Outplacementverzekering.nl.
   

https://www.outplacementverzekering.nl