Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Sport

Virtuele routes fietsen met een hometrainer

De hometrainer is al sinds de jaren 80 niet meer weg te slaan uit de sportkamers en sportzolders bij mensen thuis. Met een hometrainer kun jij je conditie op peil houden en afvallen zonder dat je naar buiten hoeft. Nu is dit in de lente en de zomer niet zo heel aantrekkelijk maar dat is in de herfst en de winter wel anders. In deze seizoenen is het vaak koud en nat en neemt de motivatie om te blijven bewegen bij veel mensen snel af.

Dit zorgt ervoor dat je qua conditie en gewicht altijd in een jojo blijft hangen. In de lente en zomer beweeg je veel en boek je resultaten. Als men vervolgens stopt zodra het herfst wordt dan worden al deze resultaten weer teniet gedaan. Het jaar erop begin je weer vrolijk overnieuw met opbouwen.

Met een hometrainer voor thuis doorbreek je deze cyclus. In de lente en zomer train je heerlijk buiten en in tijdens koude en natte dagen train je binnen.

Trainen op een hometrainer hoeft niet saai te zijn

Bij trainen op de hometrainer krijgen veel mensen al snel de associatie met het woord “saai”. Vooral als je daarnaast ook nog buiten fietst. Buiten voel je de wind door je haren gaan en verandert je uitzicht continu. Binnen staar je continu naar die grijze muur voor je.

Wij begrijpen dat binnen trainen niet het meest enerverend is. Echter, daar is inmiddels al best een tijd verandering in aan het komen. Tegenwoordig zijn er namelijk hometrainers op de markt met bluetooth connectiviteit. Wat je hiermee kunt doen is de hometrainer middels bluetooth koppelen aan een device zoals je tablet, smartphone of laptop.

Op deze devices kun je vervolgens een fiets app downloaden. Van deze apps zijn er inmiddels een aantal. Denk aan de Zwift, Kinomap, Tunturi Routes, BitGym, iConsole+ en nog veel meer. Deze apps hebben een aantal functionaliteiten die je training leuker en uitdagender maken. Een aantal functionaliteiten zijn:

  1. Het bijhouden van je workouts en de mogelijkheid om middels statistieken progressie te zien.
  2. De mogelijkheid om je workouts met anderen te delen via bijvoorbeeld een app zoals Strava.
  3. De mogelijkheid om virtuele routes te fietsen op een fictieve of echte locatie.
  4. De mogelijkheid om het in deze virtuele routes op te nemen tegen je vrienden

Virtuele routes tillen je workout naar een hoger niveau

Het bijhouden van je workouts en deze kunnen delen verhoogt de uitdaging in je training. Door de meetbare progressie geef je jezelf extra motivatie om nog vaker en intensiever te trainen. Echter, wat je workouts naar een nog hoger niveau tilt zijn de virtuele routes.

Met een virtuele route kun je in de app een echte of fictieve route selecteren die je wilt fietsen. Zodra je hiermee start zie je op je scherm van je device de locatie waar je fietst. Het is net alsof je daar écht fietst. Daarbij regelt de app ook nog eens de weerstand van je hometrainer zodat je zwaar fietst bij een klim en licht bij een afdaling.

Bij een echte route kun je denken aan populaire fietsbestemmingen in Frankrijk zoals de Alpe d’Huez of de Mont Ventoux. Ook de Spaanse Pyreneeën zijn natuurlijk vrij bekende bestemmingen. Echter, als je een keer heel wat anders wil kun je ook gaan voor de straten van Manhattan of een fictieve route over een vulkaan. Kortom, met virtuele routes maak je je trainen zo veel leuker. Je verruilt de grijze muur voor een spannende locatie.

Let op de bluetooth compatibiliteit van de hometrainer

Het is belangrijk om te weten dat niet elke hometrainer beschikt over een bluetooth verbinding. Daarnaast zijn die alle bluetooth hometrainers compatibel met elke app. Kortom, voordat je een hometrainer aanschaf is dit iets wat je zult moeten uitzoeken.

De meest bekende uitvoering is de Zwift hometrainer. Dit is een hometrainer die compatibel is met de Zwift app. Echter, een Zwift hometrainer kan ook zomaar compatibel zijn met andere apps.

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat je een kwalitatief goede en prettige hometrainer aanschaft. Op de website van fitnesstoestelkopen.nl vind je meer informatie over hometrainers en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.