Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Industrie

Wat is plaatbewerking?

Ben jij al bekend met plaatbewerking? Er zijn tal van technieken waarop je op effectieve en snelle wijze metalen platen kunt bewerken. Plaatbewerking wordt met name toegepast in de industriële sector. Het fijne van plaatbewerking is dat het een geschikte methode is om zeer complexe constructies op te zetten. In grote lijnen zijn er vier verschillende manieren van plaatbewerking, deze zijn: buigen, lassen, snijden en verspannen. Hoe je het ook plant, het proces van plaatbewerking begint altijd met het opstellen van 3D-tekeningen of -modellen. Kwalitatieve voorbereiding is het halve werk en de basis voor succes. Als je het bewerken van metalen platen slim en grondig aanpakt, kan dit relatief vlot en vlekkeloos verlopen. Meer weten over je opties? Op zoek naar advies? Raadpleeg dan Vanveenmetalproducts.nl.

Het snijden van metalen platen

Metalen worden zelden in één keer in de exact juiste maat opgeleverd. Meestal is het nodig deze op maat bij te snijden. Dit gebeurt meestal met behulp van een laser. Vaak is snijden de eerste stap van het bewerkingsproces (en maar zelden de laatste). Een andere manier om een metalen plaat op maat te krijgen, is door deze te buigen. De kunst is het buigen van de metalen plaat zonder dat er zwakke plekken ontstaan. De kracht van de plaat mag niet verloren gaan.

Stansen, verspanen en meer

Stansen is een manier om reliëf aan te brengen in een metalen plaat. Je komt in complexe constructies maar zelden “vlak” metaal tegen. Het reliëf kan tal van verschillende functies hebben. Verspanen is een manier om gaten in metalen platen te boren, al kan de techniek ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Frezen daarentegen is een manier om de vorm aan te passen. Lassen zul je ongetwijfeld ook kennen: dit wordt gebruikt om meerdere losse onderdelen aan elkaar te bevestigen. Als je gaat lassen, komt het ook regelmatig voor dat je twee of meer objecten bestaande uit verschillende metalen aan elkaar bevestigt. Door één of meerdere van deze technieken slim in te zetten, worden er zo goed als oneindig veel mogelijkheden gecreëerd voor (industriële) projecten. Zoals gezegd, kun je metaal voor alles gebruiken.

Plaatbewerking: de voordelen

Plaatbewerking maakt het mogelijk zelfs de grootste, meest massieve metaalplaten van een nieuwe vorm te voorzien. De materialen die het vaakst voor industriële doeleinden worden bewerkt zijn staal, roestvrijstaal en aluminium. Bewerking maakt het mogelijk een vlakke plaat geheel naar je hand te zetten. Waan je een kunstenaar die een leeg canvas of een maagdelijk wit vel papier in een kunstwerk omzet. Het is zoals ze zeggen: the sky is echt the limit.