Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Tuin en buitenleven

5 feiten die u moet weten over vijvers en het onderhoud ervan

Vijvers zijn niet-staande waterlichamen die dienst doen als natuurlijke opslagreservoirs voor overtollig water. Hun voornaamste functie is overtollig water op te slaan en geleidelijk weer af te voeren, waardoor het risico van plotselinge overstromingen wordt beperkt. Vijvers kunnen door de mens zijn aangelegd of in de natuur voorkomen. Gewoonlijk wordt een vijver uitgegraven in een stroomgebied om het dubbele doel van grondwateraanvulling en overstromingscontrole te vervullen. Vijveronderhoud is een belangrijke taak die regelmatig moet worden uitgevoerd als u wilt dat uw vijver schoon en gezond blijft. Verwaarlozing van dit essentiële onderdeel van een vijver zal leiden tot een onaangename kijkervaring en kan ook leiden tot een stijging van de onderhoudskosten of zelfs tot dure reparaties in de toekomst. Hier zijn vijf feiten over vijvers, hun onderhoud, en hoe u kunt slagen met de jouwe thuis:

 

Vijvers hebben routine onderhoud nodig.

Vijvers die niet goed worden onderhouden met een Oase vijverpomp, kunnen verstopt raken met waterplantenonkruid, waardoor vissen zich niet vrij kunnen bewegen en zich niet kunnen voeden. Waterplanten kunnen ook de hoeveelheid zuurstof in het water verminderen, wat ertoe kan leiden dat vissen sterven door zuurstofgebrek. Ten slotte kan waterplanten de hoeveelheid licht die het wateroppervlak bereikt, verminderen, wat de fotosynthese kan belemmeren. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid zuurstof in het water. Om deze problemen te voorkomen, moet u uw vijver onderhouden door onkruid te verwijderen, overtollig organisch materiaal te verwijderen en puin en stenen van de vijverbodem te verwijderen. U kunt een net met een lange steel gebruiken om onkruid en afval te verwijderen. U kunt een skimmer gebruiken om overtollig organisch materiaal van het wateroppervlak te verwijderen.

 

U moet het water in uw vijver regelmatig testen.

Een gezonde vijver heeft een evenwichtige pH-waarde, een voldoende gehalte aan opgeloste zuurstof en een laag gehalte aan voedingsstoffen. U kunt uw water testen om na te gaan of het aan deze drie criteria voldoet. De pH-waarde van het water is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit van het water. Vijvers met een pH-waarde tussen 6,0 en 9,0 worden geacht zich binnen het normale bereik te bevinden. Vijvers met een pH-waarde onder 6,0 worden als zuur beschouwd, terwijl vijvers met een pH-waarde boven 9,0 alkalisch zijn. U kunt de pH-waarde van uw water testen met een testkit. Opgeloste zuurstof (DO) verwijst naar de hoeveelheid zuurstof in het water. Dit is een kritische maatstaf voor het waterleven, vooral voor vissen, omdat het hun vermogen om vrij te zwemmen en zich te voeden beïnvloedt. Vijvers met een laag gehalte aan opgeloste zuurstof kunnen ook leiden tot de groei van algen. Vijvers met een DO-gehalte van minder dan 2 mg/l worden beschouwd als vijvers met een laag gehalte aan opgeloste zuurstof.

 

Verschillende vissoorten stellen verschillende eisen aan waterkwaliteit en -hoeveelheid.

Vissen hebben verschillende behoeften als het gaat om waterkwaliteit. Sommige soorten zijn beter geschikt voor vijvers met een lage waterkwaliteit, terwijl andere een hogere waterkwaliteit prefereren. Hier volgen enkele voorbeelden: Vissen die de voorkeur geven aan een lage waterkwaliteit zijn beter geschikt voor vijvers met met algen begroeide wanden en een laag zuurstofgehalte. Deze vissen zijn onder andere blauwbaars, crappie, blauwbaars en kanaalmeerval. Vissen die de voorkeur geven aan een hoge waterkwaliteit zijn onder meer regenboogforel, bruine forel en beekforel. Vijvers die worden gevoed door grondwater hebben meestal een lagere waterkwaliteit en zijn beter geschikt voor vissen met een lage waterkwaliteit. Als u uw vissen voert, doe dit dan spaarzaam. Als u uw vissen te veel voert, kan dat leiden tot een teveel aan voedingsstoffen in het water, wat de waterkwaliteit van de vijver kan aantasten.

 

Een gezonde vijver moet een gevarieerde populatie van waterplanten en -dieren bevatten.

Alle vijvers bevatten een gevarieerde populatie waterplanten en -dieren. Veel vijvers hebben echter een relatief laag aantal waterorganismen. Een gezonde vijver zal ook een verscheidenheid aan aquatische organismen bevatten, waaronder: Algen die in vijvers groeien, vallen in twee categorieën uiteen: waterplanten en schadelijke algen. U moet uw vijver onderhouden om de groei van schadelijke algen tot een minimum te beperken. Onderhoud uw vijver door overtollige waterplanten te oogsten, een product ter bestrijding van onkruid in uw vijver te gebruiken en het water van uw vijver schoon en vrij van overtollige voedingsstoffen te houden.

 

Conclusie

Nu zou u een beter idee moeten hebben van vijvers en het onderhoud ervan. Als u voor uw vijver zorgt, houdt u hem niet alleen schoon en mooi, maar creëert u ook een habitat voor in het water levende insecten en andere dieren, en biedt u uzelf en uw gezin een bron van ontspanning en plezier.

https://www.tuincenter-vincent.be/producten/264/voorgevormde-vijvers