Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Gezondheid

Dit is waarom je moet stoppen met roken

Je denkt erover om te stoppen met roken. Weet je waarom je wilt stoppen? Wil je gezonder worden? Geld besparen? Je gezin veilig houden? Al die redenen?

Je weet dat roken longkanker, emfyseem en hartziekten veroorzaakt, maar je steekt nog steeds je sigaret op. Om je te helpen bij het afkicken, hebben we een lijst samengesteld van weinig bekende manieren waarop je leven in rook kan opgaan als je niet van het roken afziet.

Van een verhoogd risico op blindheid tot een snellere afname van de mentale functies, hier zijn dwingende – en vaak verrassende – redenen om je aan de afspraak te houden.

Waarom zou ik stoppen met roken?

De beslissing om te stoppen met roken is de belangrijkste stap die je kunt nemen om uw algehele gezondheid te verbeteren. Het is NOOIT te laat om te stoppen. Door te stoppen met roken, kun je:

  • De levensverwachting verlengen

  • Jouw risico op ziekten verminderen (waaronder longkanker, keelkanker, emfyseem, hartziekten, hoge bloeddruk, maagzweren en reflux, erectiele en disfunctie in bed, nierziekten en andere aandoeningen)

  • Vermindert je risico op ademhalings- en narcosecomplicaties tijdens de operatie en het risico op infectie of heropname na een operatie

  • Vermindert de kans dat je kinderen ziek worden (infecties van de luchtwegen en het oor komen veel vaker voor bij kinderen die blootgesteld zijn aan passief roken)

  • Je voelt je gezonder (na het stoppen hoest je minder, heb je minder keelpijn of een verstopte neus, en heb je meer energie en een betere inspanningstolerantie)

  • De smaak- en reukzin verbeteren

  • Verbetering van je persoonlijk leven (roken veroorzaakt stoornissen tijdens gemeenschap en algehele disfunctie in bed)

  • Verbetering van jouw uiterlijk (roken veroorzaakt rimpels, verkleurde tanden en een doffe huid)

De voordelen wegen zwaarder dan het werk

Wanneer rokers wordt gevraagd naar de voordelen van het stoppen met roken, zullen de meeste het hebben over de gezondheidsvoordelen en misschien het geld dat wordt bespaard. Er bestaat geen twijfel over dat beide een belangrijke invloed hebben op het leven na het roken, maar er zijn meer voordelen aan het stoppen met roken.

Het gevoel van innerlijke kracht en het geloof in je vermogen om uitdagende doelen te bereiken, groeit onmetelijk. Voor de meeste mensen is stoppen met roken een droom die we al vele jaren met ons meedragen. Leren dat we inderdaad sterk genoeg zijn en een leven zonder verslaving waardig, kan lang gesloten deuren openen.

Vraag maar eens aan een ex-roker naar de voordelen die hij of zij heeft ervaren sinds het stoppen. Je zou verbaasd kunnen zijn over wat ze te zeggen hebben. Ex-rokers beginnen bijvoorbeeld vaak aan een sport die ze altijd al wilden doen, veranderen van koers in hun carrière, of gaan terug naar school. Stop met roken, en maak een levensverandering.

https://www.ikstopermee.nl/