Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Gezondheid

E sigaret wel of niet doen?

Stoppen met roken is tegenwoordig bijna het enige wat je hoort. E sigaretten daar in tegen zijn enorm populair. Zowel voor mensen die willen stoppen met roken als voor mensen die het voor hun plezier doen is het nuttig. Men zegt dat een e sigaret (of e liquid) net zo slecht is als gewoon roken, maar is dat wel zo en heeft het ook voordelen?

Verschil met normaal roken

Na jarenlang onderzoek is gebleken dat een e liquid wel een stuk minder schadelijk is dan gewoon roken. In een gewone sigaret zitten meer stoffen die slecht voor je longen zijn, denk dan aan tabak, teer en koolstofmonoxide. Nicotine zit in beide varianten en is ook zeer verslavend. De extra toevoegingen in sigaretten of shag maken de rook aantrekkelijker. In een e sigaret zit een vloeistof, deze kun je bijvullen als die op is. Roken via zo’n soort sigaret wordt ook wel ‘dampen’ genoemd. Ook kun je de hoeveelheid nicotine bepalen. Dit is goed voor rookverslaafden die hun verslaving willen afbouwen. Je lichaam krijg vanzelf ontwenningsverschijnselen. Voor niet rokende onder jongeren is de e liquid erg populair, laat dit geen opstapje zijn naar een rookverslaving.

Soorten E sigaretten

Er zijn net als bij normale sigaretten, sigaren of shag een ruime hoeveelheid smaken, modellen en merken. Hieronder staan de meest voorkomende genoemd.

Een E shisha pen is een kleine, buisvormige sigaret die shisha vloeistof verdampt. Een vloeistof met een aroma naar keuze en zonder nicotine. Gemiddeld geeft deze ongeveer 600 trekjes en ze worden vooral onder jongeren veel gebruikt.

Wegwerp E sigaret. Zoals de naam ook zegt is deze voor eenmalig gebruik. Het nicotinegehalte kan zelf bepaald worden. De verdamper en de batterijduur in zo’n apparaatje kunnen als matig worden omschreven.

De oplaadbare mini E sigaret is een model die kan worden opgeladen met een sub stick. Met ongeveer 300 mAh aan batterijduur is deze beter dan z’n voorganger. Dit type wordt veelal gebruikt door ex rokers.

De hybride E sigaret is in opmars sinds 2016. Qua model is deze niet te vergelijken met de andere elektronische sigaretten. Hij is klein en simpel in gebruik, gemakkelijk mee te nemen in de broekzak en heeft een uitzonderlijk goede damper. De prijsklasse zit gemiddeld wat hoger.

E sigaren bestaan uiteraard ook. Deze zijn minder populair maar voor de ex roker een uitstekende keuze.

Conclusie.

Dat roken niet goed is, is wel duidelijk. Nu is het aan jou de keuze: stop je, ga je door óf stap je over naar een E sigaret!