Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe snoei je een olijfboom

Olijfbomen zijn mooie, statige en langlevende bomen die uw tuin jarenlang gezelschap kunnen houden. Het zijn ook niet de gemakkelijkste bomen om te snoeien. Het snoeien van een olijfboom is een iets gecompliceerder proces dan de meeste andere – maar alleen omdat je niet zomaar de takken kunt afknippen zonder na te denken over hoe dit de groei van de boom in de toekomst zal beïnvloeden. Als je een olijfboom verkeerd snoeit, kun je de groei van de boom belemmeren of zelfs doden. Maar met zorgvuldige overweging en de juiste techniek, is het snoeien van een olijfboom niet zo intimiderend als het klinkt! Deze instructies zijn voor het snoeien van breedbladige groenblijvende of bladverliezende olijfbomen. Voordat je begint, zorg ervoor dat welk type olijfboom je ook hebt, er verschillende kleine takken groeien vanuit de hoofdtakken erboven – deze kleinere takken dienen als toekomstige secundaire takken voor de boom, dat is wat we gaan snoeien in dit artikel.

 

Wat is snoeien?

Snoeien is het terugsnoeien van de takken van een boom om de groei en de vorm te controleren. De beste tijd om een olijfboom te snoeien is tijdens de zomermaanden, wanneer de boom actief groeit. Een olijfboom moet regelmatig worden gesnoeid, maar alleen op de hoofdtakken en niet op de kleinere scheuten.

 

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Zoals hierboven vermeld, helpt het snoeien van een olijfboom de groei en de vorm van de boom onder controle te houden en bevordert het een gezonde, aantrekkelijke boom. Het belangrijkste is dat je de grootte van de boom beheersbaar houdt. Olijfbomen kunnen erg groot worden – soms wel 15-20 meter hoog! Terwijl sommige mensen graag een grote boom in hun achtertuin hebben, houden anderen ze liever wat meer in toom. Door een olijfboom te snoeien, kunt u de grootte van de boom in de hand houden en voorkomen dat hij te groot wordt en andere planten in uw tuin verdringt. Als je je boom klein wilt houden, is het snoeien van een olijfboom de beste manier om dit te doen. Je kunt je boom ook snoeien om meer zijwaartse groei te stimuleren, wat kan helpen een meer symmetrische vorm te creëren.

 

Waar een olijfboom snoeien: de kern van de zaak

Olijfbomen hebben een zeer centraal groeiende structuur. Dit betekent dat de meeste takken van de boom recht naar buiten groeien in een lijn vanuit het midden. Dit is het deel van de boom dat u wilt snoeien. De takken in het midden van de boom moeten worden verwijderd tot aan de eerste verbinding. Dit zal de kleinere takken aan weerszijden van de hoofdtakken stimuleren om te groeien en de secundaire takken van de boom te worden. Dit zal helpen om een betere, gelijkmatigere vorm te creëren en de boom er aantrekkelijker en opgeruimder uit te laten zien.

 

Hoe snoei je een olijfboom: een stap-voor-stap handleiding

Stap 1 – Snoei de hoofdtakken terug. Dit moet ongeveer 4-8 centimeter vanaf de basis van de hoofdtakken gebeuren. Zorg ervoor dat u de takken helemaal terugsnoeit tot aan de eerste verbinding waar de takken samenkomen met de hoofdstam van de boom. Dit zal de kleinere takken aan weerszijden van de hoofdtakken stimuleren om te groeien en de secundaire takken van de boom te worden. Stap 2 – Laat de kleinere takken zitten. Ook al snoei je een olijfboom, de kleinere takken moet je ongemoeid laten. Dit zijn de takken die de toekomstige secundaire takken van de boom zullen worden, dus snoei ze niet weg! Stap 3 – Snoei de kleinere takken terug. Aan de top en aan de randen van de boom moeten de kleinere takken worden teruggesnoeid tot aan de eerste verbinding. Dit zal de hoofdtakken stimuleren om sterker te groeien.

 

Belangrijke tips bij het snoeien van een olijfboom

– Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap hebt voor de klus! Als je erg hoge bomen hebt of takken die moeilijk te bereiken zijn, overweeg dan om een professionele boomsnoeier in te huren om de klus voor je te klaren. Als je kleinere bomen hebt, kun je het snoeien nog steeds zelf doen, maar dan heb je wel het juiste gereedschap nodig. U zult een takkenschaar of een snoeischaar moeten gebruiken om de takken van de boom terug te snoeien. – Snoei je boom niet te veel! Je moet een olijfboom elk jaar licht snoeien – je wilt de boom niet te veel snoeien en ernstige schade toebrengen. De beste tijd om een olijfboom te snoeien is tijdens de zomermaanden, voordat de boom nieuwe groei begint te produceren. Zo heeft de boom genoeg tijd om te genezen voor het volgende groeiseizoen. – Wees voorzichtig dat u de hoofdstam van de boom niet beschadigt. Dit is vooral belangrijk als u een loofverliezende olijfboom hebt. Dit soort bomen verliest in de herfst zijn bladeren, waardoor de hoofdstam bloot komt te liggen. Het is belangrijk om de stam van je boom niet te snoeien, omdat dit de plaats is waar de voedingsstoffen, het water en de voedingsstoffen van de boom worden opgeslagen. – Als u een grote, oude olijfboom hebt, zorg er dan voor dat u iemand laat helpen met het snoeien. Deze bomen hebben vaak zeer oude en dikke takken en kunnen moeilijk alleen te beheren zijn.

 

Conclusie

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een olijfboom. Het zal u helpen om de grootte en vorm van de boom te controleren en een meer gelijkmatige groei te bevorderen. Vergeet niet om een olijfboom elk jaar licht te snoeien, zodat je boom gezond blijft en goed groeit. Met zorgvuldige overweging en de juiste techniek, is het snoeien van een olijfboom niet zo intimiderend als het klinkt!

https://www.goodgardn.nl/blogs/wanneer-en-hoe-je-jouw-oleander-een-goede-snoeibeurt-geeft

Gerelateerde artikelen

Uw tuinvijver schoon en helder houden

De voordelen van een kunstkerstboom: Waarom u zou moeten overstappen voor de feestdagen

Professionele park en tuinmachines voor bedrijven