Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Tuin en buitenleven

Olijfboom Snoeien: Tips voor Gezonde Groei en Maximale Oogst

Olijfbomen zijn niet alleen sierlijke bomen voor de tuin, maar ze bieden ook heerlijke olijven. Om de gezondheid van de boom te bevorderen en een overvloedige oogst te garanderen, is regelmatig snoeien essentieel. Hier zijn enkele tips voor het succesvol snoeien van een olijfboom.

Wanneer Te Snoeien:

 1. Late Lente/ Vroege Zomer: Het is ideaal om de olijfboom te snoeien in de late lente of vroege zomer, nadat de kans op vorst voorbij is. Op dit moment is de boom actief aan het groeien.

 2. Vermijd Snoeien in de Herfst/Winter: Vermijd snoeien in de herfst en winter, omdat de boom dan in rust is. Snoeien tijdens deze periode kan de groei belemmeren.

Hoe Te Snoeien:

 1. Verwijder Dode of Beschadigde Takken: Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken. Snijd deze takken terug tot aan de gezonde delen van de boom.

 2. Uitdunnen van het Bladerdak: Creëer een open en luchtig bladerdak door overtollige takken te verwijderen. Dit bevordert een betere luchtcirculatie en zonlichtpenetratie, wat cruciaal is voor de gezondheid van de boom.

 3. Vormgeven van de Kroon: Olijfbomen kunnen worden gesnoeid om een specifieke vorm te behouden of te creëren. Verwijder overtollige takken om de gewenste vorm en structuur te handhaven.

 4. Beheer de Boomgrootte: Als je de grootte van de boom wilt beheersen, kun je takken terugsnijden tot aan de hoofdstam. Doe dit echter niet te rigoureus om de boom niet te beschadigen.

 5. Onderhoud van de Basis: Verwijder scheuten die uit de basis van de boom groeien. Dit helpt bij het behouden van een nette uitstraling en voorkomt wildgroei.

Alocasia Verzorging: Het Juiste Pad naar een Weelderige Tropische Schoonheid

Alocasia, ook wel bekend als Olifantsoor of Reuzentaro, is een exotische plant die in veel tuinen en huizen te vinden is. Het biedt weelderige, grote bladeren en gedijt goed in warme, vochtige omstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke verzorgingstips voor een gezonde Alocasia.

Licht en Locatie:

 1. Helder Indirect Licht: Alocasia gedijt het beste in helder indirect licht. Vermijd direct zonlicht, vooral in de heetste uren van de dag, om bladverbranding te voorkomen.

 2. Kamertemperatuur: Houd de omgevingstemperatuur tussen de 18-25°C. Deze planten houden niet van koude tocht of temperaturen onder 10°C.

Water en Vochtigheid:

 1. Gelijkmatig Vochtig Houden: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd wateroverlast. Zorg ervoor dat de bovenste centimeters van de grond opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

 2. Hoge Luchtvochtigheid: Alocasia’s gedijen in een vochtige omgeving. Plaats de plant op een schotel met water, gebruik een luchtbevochtiger of besproei regelmatig de bladeren.

Bodem en Voeding:

 1. Goed Doorlatende Grond: Gebruik een goed doorlatende potgrond met extra vermiculiet of perliet om de luchtigheid te vergroten.

 2. Regelmatige Voeding: Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) kan de Alocasia worden bemest met een uitgebalanceerde vloeibare meststof elke 2-4 weken.

Ziekten en Plagen:

 1. Controle op Spint: Alocasia’s zijn vatbaar voor spintmijten. Houd regelmatig inspecties en gebruik insecticidale zeep als dat nodig is.

 2. Schimmelziekten: Vermijd overmatig water geven om schimmelziekten te voorkomen. Zorg voor goede luchtcirculatie rond de plant.

Door zorgvuldig te snoeien en de juiste zorg te bieden, zullen zowel de olijfboom als de Alocasia gedijen en een prachtige aanvulling zijn op elke tuin of binnenruimte.

https://www.goodgardn.nl/blogs/alocasia-alocasia-perfect-stekken