Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Gezondheid

Wanneer wordt fysiotherapie toegepast?

Fysiotherapie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor profylaxe, therapie en revalidatie. Ter voorkoming van ziekten of letsel kunnen bijvoorbeeld door het werk veroorzaakte verkeerde houdingen worden voorkomen. Hier moet ons eigen lichaamsgevoel zodanig worden getraind dat bijvoorbeeld een slechte zithouding door onszelf kan worden herkend en ieder van ons dus iets voor zijn gezondheid kan doen.

Fysiotherapie wordt ook gebruikt in klinische en poliklinische behandelingen. Hier kan het genezingsproces van orthopedische ziekten worden ondersteund en onze levenskwaliteit worden verbeterd.

Fysiotherapeutische behandelingen worden ook gebruikt voor revalidatie na langdurige ziekten of ongevallen. Na een beroerte, bijvoorbeeld, kunnen de mobiliteit en de motorische vaardigheden van de patiënt op deze manier worden verbeterd, waardoor het gemakkelijker wordt om terug te keren naar het dagelijks leven.

De kerndoelen van fysiotherapie zijn onder andere:

  • Ondersteuning van de stofwisseling en de bloedsomloop
  • Verlichting van pijn, of op zijn minst pijnverlichting
  • Verbetering van uithoudingsvermogen en kracht
  • Coördinatie- en mobiliteitstraining
  • Deze basisdoelstellingen bestaan niet los van elkaar, maar zijn vaak onderling afhankelijk
  • Fysiotherapie wordt echter niet alleen gebruikt bij ziekte, maar ook in de wellness-sector. Hierdoor kan het geestelijk en lichamelijk welzijn worden verhoogd. Een weldadige time-out in het dagelijks leven!

Welke vormen van fysiotherapeutische behandeling zijn er?
Op het gebied van de orthopedie wordt voor de behandeling vaak gebruik gemaakt van manuele therapie, manuele lymfedrainage en apparatuurondersteunde therapie.

Bij manuele therapie gebruikt de fysiotherapeut bepaalde mobilisatie-oefeningen en handbewegingen. Dit kan onder meer de beweeglijkheid van onze gewrichten verbeteren en hun samenwerking met onze zenuwen en spieren herstellen.

Op zoek naar meer informatie? Kijk eens bij fysiotherapie amsterdam en fysio amsterdam