Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Gezondheid

De ultieme gids voor diabetes type 2: symptomen en behandelingsmogelijkheden

Bij het raadplegen van een diëtist diabetes type 2 krijg je te horen dat uw lichaam niet in staat voldoende insuline te produceren en kan het de insuline die het wel produceert niet gebruiken om suikers uit koolhydraten effectief af te breken. Als gevolg daarvan blijft de bloedsuikerspiegel hoog. Diabetes type 2 is een aandoening die met een dieet en lichaamsbeweging onder controle kan worden gehouden. Door een gebrek aan bewustzijn en stijgende obesitascijfers over de hele wereld blijft deze ziekte echter in een alarmerend tempo toenemen. Volgens de laatste statistieken lijden wereldwijd 285 miljoen volwassenen aan diabetes type 2. Gelukkig zijn er veel manieren om met deze aandoening om te gaan, zodat jij er niet aan lijdt. Hier volgt alles wat u moet weten over type 2 diabetes en de behandelingsmogelijkheden.

 

Wat is Type 2 Diabetes?

Diabetes type 2 is een ziekte die optreedt wanneer uw lichaam niet in staat is voldoende insuline te produceren of de insuline die het wel produceert effectief te gebruiken. Deze hoge bloedglucosespiegels kunnen de bloedvaten, nieren, ogen en het hart beschadigen, wat kan leiden tot ernstige en zelfs levensbedreigende gezondheidsproblemen. Bij type 2-diabetes produceert de alvleesklier niet genoeg insuline en/of gebruikt het lichaam de insuline niet effectief, wat een hoge bloedglucosespiegel veroorzaakt.

 

Symptomen van type 2 diabetes

– Verhoogde honger – Dit is een van de eerste tekenen van diabetes, omdat het lichaam probeert de bloedsuikerspiegel te verhogen. – Verhoogde dorst – Dit is een andere manier waarop het lichaam probeert de bloedsuikerspiegel te verhogen. – Meer urineren – De nieren proberen het teveel aan suiker in het lichaam weg te spoelen, wat leidt tot meer urineren. – Gewichtsverlies – Wanneer het lichaam suiker en koolhydraten niet kan metaboliseren, begint het in plaats daarvan vetreserves te verbranden. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, vooral als je ook minder eet. – Afgenomen energie – Wanneer het lichaam meer energie verbruikt om het teveel aan suiker te verwerken, kan dit leiden tot een verminderd energieniveau. – Wazig zicht – Wanneer de bloedvaten beschadigd raken door hoge bloedglucosewaarden, kan dit leiden tot wazig zicht. – Trage wondgenezing – Diabetes kan ook de genezing van wonden vertragen. – Infectie – Naast het vertragen van de wondgenezing kunnen hoge bloedglucosewaarden ook leiden tot infecties. – Voetzweren – Wanneer de bloedvaten in de voeten beschadigd raken, kan dit leiden tot voetzweren en infecties. – Gehoorverlies – Door de hoge bloedglucosespiegel en de tragere wondgenezing kan gehoorverlies ook een risico zijn. – Beroerte – Wanneer de bloedvaten verstopt raken, kan dit leiden tot een beroerte.

 

Behandeling voor type 2 diabetes

– Veranderingen in levensstijl – Dit zijn de eerste stappen in de behandeling van type 2 diabetes. Als u veranderingen aanbrengt, zoals een evenwichtig dieet en lichaamsbeweging, kan dit helpen type 2 diabetes, maar ook andere aandoeningen, te voorkomen. – Medicatie – Sommige patiënten moeten medicijnen nemen om hun bloedsuikerspiegel te helpen reguleren. – Operaties – In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de bloedglucosespiegels onder controle te houden. Volgens de American Diabetes Association kan een operatie een optie zijn voor mensen die niet reageren op medicijnen en veranderingen in hun levensstijl. – Dieet – Een gezonde voeding die rijk is aan fruit, groenten en vezels is essentieel om de bloedglucosewaarden onder controle te houden. – Insuline – Als u uw bloedglucosespiegel niet onder controle kunt krijgen met voeding, lichaamsbeweging en medicijnen, kunnen insuline-injecties noodzakelijk zijn. – Supplementen – Bepaalde supplementen, zoals visolie en vitamine D, kunnen helpen om diabetes te voorkomen of onder controle te houden. – Kunstmatige alvleesklier – In de toekomst kan bij diabetici een kunstmatige alvleesklier worden geïmplanteerd, waardoor zij hun bloedglucosespiegel onder controle kunnen houden zonder medicijnen of insuline.

 

Alternatieve behandelingen

– Fad Diëten – Gezonde diëten voor diabetes zijn gebaseerd op feiten en onderzoek. Als er geen onderzoek naar een dieet is gedaan, is het waarschijnlijk een fad-dieet. – Kruidenremedies – Er is geen bewijs dat kruidenremedies diabetes type 2 effectief kunnen behandelen. – Acupunctuur – Er zijn beperkte aanwijzingen dat acupunctuur effectief kan zijn bij de behandeling van diabetes. – Homeopathie – Er is geen bewijs dat homeopathie effectief is bij de behandeling van diabetes. – Yoga – Er zijn beperkte aanwijzingen dat yoga effectief kan zijn bij de behandeling van diabetes. – Chinese geneeskunde – Er zijn geen aanwijzingen dat Chinese geneeskunde effectief is bij de behandeling van diabetes. – Ayurvedische geneeskunde – Er zijn geen aanwijzingen dat Ayurvedische geneeskunde effectief is bij de behandeling van diabetes. – Medicatie – Er zijn beperkte aanwijzingen dat bepaalde medicijnen voor diabetes effectief zijn.

 

Strategieën voor preventie

– Gewichtsbeheersing – Het handhaven van een gezond gewicht kan diabetes type 2 helpen voorkomen. – Gezonde voeding – Een gezonde voeding rijk aan fruit en groenten kan diabetes type 2 helpen voorkomen. – Regelmatige lichaamsbeweging – Lichaamsbeweging kan u helpen gewicht te verliezen en uw bloedglucosespiegel te verlagen. – Gezond slapen – Goed slapen kan helpen uw bloedsuikerspiegel te reguleren. – Vermijd stress – Stress kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder diabetes.

 

Laatste woorden

Diabetes is een ernstige aandoening die uw lichaam onherstelbaar kan beschadigen als deze niet wordt behandeld. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen en u zo snel mogelijk te laten behandelen. Als u denkt dat u risico loopt op diabetes type 2, raadpleeg dan uw arts om de beste behandelingsopties voor u te bespreken. Als u weet waar u op moet letten en wat u moet doen, kunt u deze ernstige aandoening en de vele complicaties op lange termijn voorkomen.

https://www.dietistmandybreure.nl/leververvetting

Gerelateerde artikelen

Waarom naar een psycholoog gaan?

Tandartsstoel

De voordelen van de anti snurkbeugel