Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Tuin en buitenleven

Een gezond en groen gazon

Wanneer je een gazon gaat aanleggen dan moet je op een aantal zaken letten. Water, mest en bestrijdingsmiddelen zijn misschien de eerste zaken welke bij je opkomen. Er zijn echter veel meer zaken waar je op moet letten. Het is belangrijk om insecten, mos, onkruid en andere kwaaltjes geen kans te geven op je gras. We geven je graag een aantal tips voor een mooi groen gazon.

De groene gazon tips!

We hebben een zestal tips voor je. We bespreken ze hier onder allemaal om je te helpen om een mooi groen gazon te krijgen en te houden. Het is namelijk geen kunst om een groen gazon te leggen. Het gazon groen houden is nog veel belangrijker. Toch?

Tip een: zaaien of graszoden kopen?

Wanneer je een gazon gaat aanleggen dan heb je meerdere opties. Het is natuurlijk belangrijk om te zorgen voor een goed eindresultaat. Wanneer we kijken naar een goed eindresultaat dan kun je het beste kiezen voor zaaien. Het kost meer tijd en je moet wat geduldiger zijn. Het is echter milieuvriendelijker, beter voor het gras en het eindresultaat. Daarnaast is het ook nog eens wat goedkoper dan graszoden kopen. Ook wel een prettige gedachte.

Tip twee: Compost en mest, wat is best?

Wanneer je het gras wilt bemesten dan is het goed om te kiezen voor natuurlijke bronnen. Kies voor compost en dierlijke mest. Mest van de koe, de kip of van het paard zijn zeer goed. Natuurlijk geurt het wel wat meer dan kunstmest. Het is echter beter voor het milieu.

Tip drie: Een luchtige bodem

Door te zorgen voor voldoende lucht bij de wortels ontstaat er een mooier en groener gazon. Hoe je dit doet? Heel simpel: Je prikt met een riek of een greep gaten in de grond. Ook kun je een verticuteer machine of kam gebruiken om het gras te bewerken.

Tip vier: Wanneer moet je maaien?

Wanneer het gras normaal vier tot vijf centimeter hoog is dan kun je het gaan maaien. In de drogere periodes van het jaar is het slim om het gras wat later te maaien. Wanneer het gras vijf tot zeven centimeter hoog is ga je het maaien. Wist je dat heel kort gras meer mos ind e hand werkt? Aan het einde van augustus en begin september is het juist wel slim om het gras korter te maaien. Er is dan namelijk een larve van de langpootmug welke het gras wil eten. Bij korter gras krijgen ze hier geen kans voor. Minder muggen dus!

Tip vijf: schaduw is je vijand!

Wanneer je een mooi dicht gazon wilt hebben dan is schaduw geen vriend van je. Het is beter om dan voor een alternatief te kiezen. Het is dan mogelijk om voor bodembedekkers te kiezen of mooie bloemen in de tuin.