Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Wijn

Het verhaal achter Masseria Borgo dei Trulli

Het landgoed Masseria Borgo dei Trulli staat bekend om zijn passie voor product, verhaal, land, wijngaard en de mensen. Dat proef je. Het landgoed vind je in het Italiaanse Maruggio, in de provincie Taranto. 

Alleen al vanwege de iconische kust een echte aanrader om te bezoeken. In de wijngaarden worden de beste wijnen in de regio geproduceerd. Maar hoe is dit allemaal tot stand gekomen? Het geheim en het verhaal achter de Masseria Borgo dei Trulli wijnen lees je in dit artikel. 

Masseria Borgo dei Trulli, onderdeel van Orion Wines

Een groot merk creëert zichzelf niet. In de zuidelijke regio van Puglia heeft Orion Wines de meest ideale omstandigheden gevonden voor de productie van hoogstaande en uitstekende wijnen. Orion Wines had zich puur kunnen focussen op de productie van dure en exclusieve wijnen. In plaats daarvan zijn ze trouw gebleven aan hun filosofie om uitstekende wijnen toegankelijk te maken voor een breed publiek. En dat is gelukt.  

Door de jaren heen bouwde Orion Wines sterke relaties op met telers die de filosofie van wijngaard beheer en teelttechnieken hadden omarmd. Hieronder vielen alleen wijngaarden voorzien van de meest moderne apparatuur om de druiven te voorzien van de juiste behandeling. 

De unieke bodem, micro klimatologische omstandigheden en karakter van de wijngaarden  vormen samen een ideaal klein stukje territorium. Vanaf dat moment besloten zij om hun aandacht hier te vestigen. Er ontstonden langdurige vriendschappen en samenwerkingen met vele kleine lokale telers. Maar daar hield het niet op. Ze wilden het land, klimaat en de wijngaarden maximaal gebruiken. Daardoor besloten ze een eigen wijnmakerij te bouwen in het hart van deze prachtige regio genaamd Salento: Masseria Borgo dei Trulli. Zo ontstond het bekende wijnhuis. 

Oorsprong van de naam Masseria Borgo dei Trulli

Masseria Borgo dei Trulli kocht wijngaarden aan de beste wijnbouwgebieden voor de productie van de meest uitstekende en interessante wijnen. Vervolgens vonden ze een oude Masseria (boerderij of landhuis) omringd door oude wijnstokken vol met karakter en potentie. Deze kans konden ze niet aan zich voorbij laten gaan. Ze besloten om deze unieke locatie te gebruiken om een nieuwe, van moderne apparatuur voorzien, wijnmakerij te bouwen.  

Als we terugblikken was de Masseria in Puglia ooit het hart van uitgestrekte landgoederen. Omringd door sprookjesachtige heuvels, wijngaarden en olijfboomgaarden. Ze waren vroeger zelfvoorzienend en beschikten over een aantal gebouwen voor huisvesting, vee en veevervoer, wijnbereiding en oliepersen. 

Maar waar komt de naam Masseria Borgo dei Trulli nog meer vandaan? We weten dat Masseria boerderij of landhuis betekent. Volgens het verhaal vind je, verspreid tussen de wijngaarden en olijfbomen, oude droge stenen woningen genaamd Trulli. Het koepelvormig dak geeft ze de naam Saraceense Trulli. Hier dankt Masseria Borgo dei Trulli zijn naam aan. 

 

Ondanks dat de wijnmakerij is voorzien van nieuwe moderne apparatuur, is Masseria Borgo dei Trulli met volledig respect voor het land gebouwd. Er is een prachtig contrast gecreëerd door een oude vervallen Masseria te herbouwen en dit te combineren met de moderne stijl. Het is zeker de moeite waard om het wijnhuis een bezoek te brengen en de uitstekende wijnen zelf te proberen.

 

https://www.vinify.nl/wijnhuis/masseria-borgo-dei-trulli