Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je een haard op de juiste manier schoon?

Heb jij thuis een haard met haardhout uit Middelburg, dan weet jij dat deze eens in de zoveel tijd goed moet worden schoongemaakt. Er zijn diverse manieren om dit te doen, maar hoe maak je de haard nou goed schoon? Hoe je dit het beste doet, lees je in dit artikel. Lees dus zeker snel verder als je wilt weten hoe je dit doet. 

Heb ik schoonmaakproducten nodig? 

Wanneer je de haard schoonmaakt, is het soms lastig om het glas helemaal shiny en glanzend te krijgen. Wanneer je hout stookt, krijg je roetvorming en roetaanslag om het glas. Je kunt speciale ruitenreiniger aanschaffen. Deze spray je op het glas en neem je af met een droge doek. Op deze manier wordt het glas weer mooi schoon en dat is wat je wilt. Het voordeel van schoon glas is dat je de eerstvolgende keer dat het vuur aangaat, je mooi naar het vuur kan kijken. 

De haard zelf reinigen

Wanneer je de haard van binnen gaat reinigen, is het belangrijk dat de haard goed is afgekoeld. Dit kan wel een paar uur tot een dag duren! Dan heb je de volgende dingen nodig: een spons en droog schoonmaakpapier of wat zachte doekjes. Je schept eerst een groot deel van het overgebleven as weg of zuigt dit op met een stofzuiger. Je hoeft niet al het as weg te halen, maar wel een groot deel. Het as dient ook als beschermingslaag voor de kachel of open haard en daarom is het van belang dat je nog een klein beetje laat liggen. Vergeet ook niet om de aslade eruit te halen en leeg te maken en daarna kun je met de spons en de doek het glas helemaal mooi netjes en schoon maken. 

De schoorsteen schoonvegen

Voor je weer gaat stoken, is het van belang dat je alles even checkt. Haal de brandplaten uit het haardrooster en check of er beschadigingen op zitten. Zijn de brandplaten nog goed en in orde, dan kun je hierna alles schoonvegen. Wanneer je dit doet, kan je veilig blijven stoken.