Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Aanbiedingen

Zijslaapkussen

Alles over slapen op een zijslaapkussen

Of u nu op uw rug slaapt of zich opkrult in een bolletje tijdens het slapen speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van uw slaap. De slaaphouding die je aanneemt kan een rol spelen bij brandend maagzuur, snurken, of zelfs rimpels.

Kijk hier voor het vinden van uw ideale zijslaapkussen. 

 

Uit onderzoek blijkt dat zijslapen vaker voorkomt bij oudere volwassenen en bij mensen met een hogere body mass index (BMI). Ondanks de voordelen van zijslapen, kan het, als u niet de juiste houding kiest, pijn veroorzaken aan uw nek, gewrichten en ruggengraat. Hier is wat u moet weten over zijslapen om het correct te doen.

Voordelen van op de zij slapen

Hoewel slapen op de rug wordt bestempeld als de meest ideale slaaphouding, blijkt uit onderzoek dat slapen op de zij evenveel voordelen kan hebben. Ook wordt slapen op de linkerzij als gezonder beschouwd dan slapen op de rechterzij.

Enkele van de gezondheidsvoordelen van zijslapen zijn:

 • Zijslapen vermindert zure reflux bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Op de rechterzij slapen kan echter brandend maagzuurproblemen doen toenemen omdat het een te grote druk uitoefent op het hart.
 • Het voorkomt ook nek- en rugpijn en verlicht de druk in het hele lichaam door de ruggengraat goed uitgelijnd te houden. Het kan helpen bij het elimineren van chronische pijn die wordt geassocieerd met langdurige aandoeningen zoals fibromyalgie.
 • Zijwaarts slapen wordt geassocieerd met een betere luchtcirculatie omdat de luchtwegen open blijven in deze positie, wat helpt bij een goede luchtstroom en snurken vermindert.
 • Slapen op de linkerzij helpt bij de spijsvertering. Slapers ervaren de eliminatie van toxines en afval uit het lichaam. De zwaartekracht bevordert de verplaatsing van voedselresten van de dunne darm naar de dikke darm.
 • De gezondheid van het hart wordt verbeterd doordat slapen op de linkerzijde minder druk op het hart uitoefent. Zijwaarts slapen vermindert ook brandend maagzuur en verbetert de bloedcirculatie in het lichaam.
 • Zwangere vrouwen kunnen wat ongemak ervaren als ze op hun rug slapen, vanwege het gewicht dat in hun buik geconcentreerd is. Slapen op de linkerzij is het beste voor zwangere vrouwen, omdat het helpt om het gewicht van het lichaam weg te brengen.

Nadelen voor zijslapers

Het is heel instinctief en comfortabel om op je zij te slapen, maar zijslapen heeft zo zijn nadelen.

 • Op de rechterzij slapen kan leiden tot problemen met brandend maagzuur.
 • Aan de andere kant kan slapen op de linkerzij druk uitoefenen op vitale organen zoals de maag, lever en longen. Dit probleem kan echter worden verminderd door een kussen onder de nek, het middel en tussen de knieën te plaatsen.
 • Mensen die in de foetushouding slapen zijn vatbaar voor unieke problemen zoals symptomen die geassocieerd worden met artritis, middenrifbeperking en zware ademhaling.
 • Mensen met problemen met de bloedsomloop of artritis kunnen de zijligging van de boomstam of de jaarslaap comfortabeler vinden.
 • De zijligging dwingt de slaper om met één kant van het gezicht op het kussen te liggen. Hierdoor kunnen na verloop van tijd rimpels ontstaan, vooral aan de kant waarop geslapen wordt.

 

Veel voorkomende types zijslapen

Ongeveer tweederde van de volwassen wereldbevolking slaapt het liefst op hun zij en de meest waarschijnlijke houding om in slaap te vallen. De meest voorkomende posities als het gaat om zijslapen zijn als volgt:

De foetushouding

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de Amerikaanse bevolking de voorkeur geeft aan de foetushouding. In deze houding krullen mensen hun benen bij de knieën en trekken ze die op tot aan de borst. De positie lijkt op die van baby’s in de baarmoeder en is de meest voorkomende positie voor mensen die op hun zij slapen.

De logpositie

Mensen die in deze houding slapen houden hun armen dicht tegen hun lichaam aan, met een rechte rug en gestrekte benen. Hoewel het oncomfortabel kan lijken, geven veel mensen er de voorkeur aan in deze houding te slapen.

De jaarlingpositie

Net zoals bij de boomstampositie houden de slapers hun armen gestrekt voor zich uit in plaats van ze naar beneden te houden. Het lijkt alsof de slaper naar iets probeert uit te reiken.

Het beste kussen voor zijslapers

Hoofdkussens ondersteunen niet alleen het hoofd en de nek, maar houden ook de hele wervelkolom in de juiste positie tijdens het slapen. Daarom moet het kussen dat u kiest de natuurlijke kromming van de nek ondersteunen, en niet naar beneden buigen of te hoog ophijsen. Een algemene vuistregel is dat uw oor, schouder en heupen op één lijn moeten liggen als u ligt.

Verschillende belangrijke factoren moeten in overweging worden genomen om u te helpen het juiste type hoofdkussen te kiezen voor een comfortabele nachtrust.