Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Zakelijk

Hoe start je een carrière in Robotic Process Automation?

Robotic Process Automation is één van de populairste technologieën van het moment – voor enterprise automatisering. Begin dit jaar ging UiPath – een van de aanbieders van RPA software – naar de beurs voor een ruwe 25 miljard euro! De vraag naar medewerkers die technologie kunnen combineren met de benodigde kennis van bedrijfsprocessen is nog nooit zo groot geweest. Robotics Engineer stond in 2020 op de tweede plaats van het LinkedIn Emerging Jobs Report – na AI ontwikkelaar. 

Specialiseren in welke RPA tool?

Er zijn tools van veel verschillende providers op de markt. De meest bekende zijn UiPath, Automation Anywhere en Blue Prism. Dit zijn ook meteen de spelers met de hoogste omzet in licentie opbrengsten. Daarnaast komen er steeds meer niche spelers op de markt. SAP en Service Now hebben onlangs ook RPA bedrijven opgekocht, om deze te kunnen verbinden met hun reeds bestaande systemen. Nieuwe RPA ontwikkelaars focussen zich het beste op de aanbieders met het grootste marktaandeel; UiPath en Automation Anywhere.

Welke rollen zijn er binnen RPA?

Wanneer je een carrière overweegt waarin het bouwen van robots centraal staat, dan kom je vaak terecht bij een van de grotere IT consulting bedrijven, of een van de big-four accounting en advieskantoren. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere bedrijven die zich focussen op IT projecten. De volgende rollen bestaan binnen de RPA wereld, houd er rekening mee dat je bij kleinere bedrijven of projecten vaak meerdere hoeden zult dragen (je bent bijvoorbeeld zowel ontwikkelaar als business analist):

  • RPA ontwikkelaar: een RPA ontwikkelaar bouwt (en test) RPA scripts – zodat deze bij klanten kunnen worden geïmplementeerd. Een goede developer onderscheid zich door code zo te bouwen dat deze makkelijk te onderhouden is, en dat componenten kunnen worden hergebruikt.

  • RPA Business analist: een RPA business analist houdt zich bezig met het identificeren van nieuwe RPA kandidaat processen, ROI analyses, prioritering en het maken van proces documentatie. Kennis van bedrijfsprocessen van de sector en technische kennis onderscheiden de betere business analist.

  • RPA Quality Assurance (QA) / tester: deze rol test RPA scripts om te zien hoe deze onder verschillende scenario’s werken en reviewt de code van de ontwikkelaar.

  • RPA Project Manager: houdt de project tijdlijn in de gaten, escaleert eventuele risico’s en communiceert met de business.

  • RPA technisch architect: deze rol focust op de integratie van RPA binnen de omgeving van de klant, en zorgt ervoor dat robots op de juiste manier technisch zijn ontworpen. Vaak groeien senior ontwikkelaars door naar deze positie.

Begin jouw carrière binnen RPA! 

Overweeg je om jouw carrière te starten binnen Robotic Process Automation? Overweeg in dat geval om een RPA training te volgen. Tijdens een training leer je de theorie en praktijk van RPA te combineren – en ga je aan de slag met UiPath – een van de populairste RPA tools.