Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Aanbiedingen

Hoe stel je een thermostaat in?

Thermostaat instellen, volgens de instructies

Er kunnen verschillende redenen zijn om een ​​thermostaat te vervangen. Het meest voor de hand liggend is dat de thermostaat beschadigd of zelfs defect is en dus vervangen moet worden. Sommige huurders of verhuurders willen ook de verwarmingsthermostaat vervangen omdat deze nu jaren aan gaat en er simpelweg niet meer mooi uitziet of niet meer past bij de huidige inrichting of zelfs de nieuwe radiator. Daarnaast kan ook de thermostaat worden gewijzigd omdat er een modernisering is gepland en er een elektronische thermostaat moet worden geïnstalleerd. Wat de reden ook is waarom je op dit moment van plan bent om de thermostaat van je radiator te veranderen, het zal zeker makkelijker voor je worden met onze hints en adviezen…

 

Welke radiatorthermostaat moet ik kiezen?

Als je de keuze hebt tussen verschillende slimme thermostaten, bedenk dan vooraf wat de nieuwe thermostaat precies moet doen. Vooral werkenden kiezen vaak voor een programmeerbare wifi thermostaat, omdat ze zo op een bepaald moment de gewenste temperatuur kunnen instellen. Het voordeel: Overdag wordt het appartement niet onnodig opgewarmd, maar pas net voordat je thuiskomt van je werk.

 

Een bepaalde temperatuur op een vast tijdstip kan ook worden bereikt met andere radiatorthermostaten: W-LAN-thermostaten die via de smartphone kunnen worden bediend of smarthome-oplossingen die kunnen worden verbonden met de spraakassistent zijn verdere opties voor behaaglijke warmte in het appartement of huis .

Thermostaat instellen: de gids

 

De meeste thermostaten kunnen met een beetje handvaardigheid zelf worden gewijzigd. Wat het proces nog eenvoudiger maakt: je hebt meestal niet eens speciaal gereedschap nodig. Een waterpomptang en een doek zijn voldoende.

 

De radiatorthermostaat die u wilt verwijderen, zet u eerst op de hoogste stand.

Nu is het tijd om de thermostaat te vervangen. Hiervoor moet u eerst de schroefring losdraaien. In de regel kunt u dit doen met een waterpomptang of een andere tang waarmee u de schroefring gemakkelijk vast kunt pakken. Let op: Om de schroefring los te draaien moet je deze tegen de klok in draaien, dit is de enige manier om hem los te maken. Als het je gelukt is, kun je de kop van de thermostaat uitschakelen.

Daarna is het de beurt aan de pen voor de waterstroom. Om problemen met de andere radiatoren of zelfs met het hele systeem te voorkomen, dient u eerst goed na te gaan of de pen verplaatsbaar is. Houd hiervoor een doek onder de radiatorthermostaat en druk heel voorzichtig op de pen. Als het niet kan worden verplaatst, moet een specialist op dit punt ingrijpen, omdat je dan niet alleen de thermostaat moet vervangen, maar ook het hele ventiel – en dat kunnen maar heel weinig hobbyisten.

Als er geen problemen zijn met de pen, kan de radiatorthermostaat worden gewijzigd en de nieuwe thermostaat worden geïnstalleerd. Ook hiervoor moet je de nieuwe thermostaat op de hoogste stand zetten. Zo weet je zeker dat er niets verandert aan de instelling.

Nu wordt de tang weer gebruikt. Nadat je de oude thermostaat linksom hebt losgeschroefd, wordt de nieuwe radiatorthermostaat rechtsom gemonteerd. Draai de thermostaat goed vast. Echter niet zo strak dat je hem beschadigt – hier is een zekere bekwaamheid vereist.

 

Huurders mogen in de regel de thermostaten in het gehuurde appartement of huis wijzigen zonder eerst toestemming te vragen aan de verhuurder. Een verandering kan zeker zijn vruchten afwerpen, want het bespaart verwarmingskosten, die een groot deel van de kostenrekening uitmaken.

 

Tip: bewaar de oude thermostaat op een veilige plek. Bij verhuizing dient u deze weer op de radiator te plaatsen, want de oude thermostaat is eigendom van de verhuurder. Nog een voordeel van deze aanpak: u kunt nu de nieuwe en moderne thermostaat meenemen in uw nieuwe appartement en ook daar besparen op verwarmingskosten.