Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Onderwijs

Zo bereid je je kind voor op het voortgezet onderwijs

Zo bereid je je kind voor op het voortgezet onderwijs

Het is nogal een verandering. Wanneer je kind zijn vertrouwde basisschool gaat verlaten voor de ‘grote school’ oftewel het voortgezet onderwijs. Ineens moeten ze hun eigen weg vinden naar school, is er niet meer een juf of meester maar een hele rits, zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun huiswerk en planning en wordt er een stuk meer verwacht. Een spannende en soms ook lastige tijd voor kinderen. Hoe bereid je ze hier op voor en wat hebben ze nodig?

Een goede schooltas is een must

De meeste scholen werken met een tablet of iPad, maar desondanks zijn de schoolboeken nog niet volledig van het toneel verdwenen en dat zal (hopelijk) ook nooit gebeuren. Dat betekent echter wel dat je kind soms een flinke tas op zijn of haar rug moet hijsen waarmee de hele dag rond gezeuld wordt. Dan is het wel belangrijk dat dit ergonomisch in orde is. Dat betekent dat het niet een te grote tas moet zijn, zodat het gewicht ook niet te zwaar kan worden voor een jonge rug. Dat hij comfortabel draagt en zit, met gewatteerde schouderbanden. Wat jouw kind zelf waarschijnlijk veel belangrijker vind, is dat de tas er tof uit ziet, zoals een suit suit rugzak of een ander hip merk. Probeer daar een goed compromis in te vinden, waarbij trend en een goede ergonomische houding samengaan.

Een tafeltje scoren in de aula

Tussen de middag thuis een bammetje eten of in het overblijflokaal is op het voortgezet onderwijs natuurlijk niet meer aan de orde. Nu zal je kind zich in de pauzes staande moeten zien te houden in een grote aula of kantine samen met alle andere schoolkinderen. Dat kan vooral in het begin best een beetje imponerend zijn als je je plekje nog moet vinden. Letterlijk! Want zie maar eens een plekje te vinden in die chaos en waar ga je dan zitten? Uiteraard is een gezonde lunch ook belangrijk, maar je kunt wel met je kind afspreken dat hij eens in de week iets lekkers mag halen, zoals een broodje (vega)kroket of een saucijzenbroodje. Betalen kan op de middelbare natuurlijk niet meer met een Mickey Mouse portemonnee met klittenband. Met een Burkely portemonnee kan je kind op volwassen wijze afrekenen. Nu maar hopen dat hij ook op eenzelfde wijze met zijn zakgeld omgaat.

Door weer en wind

Misschien is je kind al gewend om naar school te fietsen, maar voor veel kinderen is de reis naar school nieuw en spannend. En ook zeker niet altijd leuk. Vooral wanneer het in de herfst en winter koud, nat, guur en donker is kan zo’n fietstochtje bar en boos zijn. Je zult ook vast wel eens over je hart strijken en toch maar met de auto op en neer kachelen. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Om te voorkomen dat je kind helemaal doorweekt en koud aankomt is het slim om een regenpak aan te schaffen en je kunt ook nadenken over een waterdichte schooltas. Een fietstas kopen kan ook een goed idee zijn om de tablet en andere schoolspullen droog en heel te houden. Dat klinkt wellicht wat suf, maar tegenwoordig zijn er hele neutrale en sportieve exemplaren te koop. En lekker makkelijk is het zeker.