Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Gezondheid

Kan stress duizeligheid veroorzaken?

In zekere zin wel. Nick de Waard legt in dit artikel uit hoe duizeligheid door stress ontstaat.

Stress zorgt ervoor dat ons lichaam in de vecht- of vluchtmodus gaat. Tijdens deze momenten geeft ons lichaam stresshormonen af, waaronder cortisol, wat een negatieve invloed kan hebben op de overdracht van andere signalen in de hersenen.

Het vestibulaire systeem is in een constante staat om ons evenwicht te creëren en communiceert altijd met verschillende delen van de hersenen en het lichaam.

Tijdens verhoogde stress werken deze communicatiekanalen in de hersenen mogelijk niet perfect, waardoor ons vestibulaire systeem wordt verward en duizeligheid ontstaat.

Wetenschappelijk gezien is het mogelijk dat stress duizeligheid kan veroorzaken.

Het is echter waarschijnlijker dat stress een andere aandoening die u heeft, verergert. En die aandoening kan symptomen van duizeligheid of duizeligheid omvatten.

Een van de vele symptomen van vestibulaire migraine is bijvoorbeeld duizeligheid. En stress is een van de top 5 triggers van vestibulaire migraine-episodes.

Daarom kan stress een vestibulaire migraineaanval veroorzaken, wat duizeligheid met zich meebrengt.

Met andere woorden, stress veroorzaakt niet noodzakelijkerwijs duizeligheid. Maar stress kan de symptomen van andere aandoeningen veroorzaken. En als die aandoeningen symptomen van duizeligheid hebben, kan stress een domino-effect hebben in een opflakkering van duizeligheid.

Dit zou geen verrassing moeten zijn, aangezien langdurige stress in het algemeen een negatief effect heeft op veel van onze lichaamssystemen.

Maar hoe zit het andersom?

Kan duizeligheid stress veroorzaken?

Natuurlijk! Periodieke duizeligheidsaanvallen krijgen is op geen enkele manier ontspannend. Leven met angst voor een duizeligheidsaanval op het werk, functies met vrienden of gewoon in het dagelijks leven kan veel angst veroorzaken.

Dus, kan stress duizeligheid veroorzaken? Niet helemaal sluitend.

Maar kan duizeligheid stress veroorzaken? Absoluut.

Hoe dan ook, er is een verband tussen stress, angst en duizeligheid. Dit is de reden waarom het goed behandelen van duizeligheid vaak ook het behandelen van de stress van een patiënt omvat.

https://nickdewaard.nl/duizelig-door-stress/

Gerelateerde artikelen

Tandartsstoel

Afslanken met weight care

Waarom naar een psycholoog gaan?