Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Woning en Tuin

Kraanleertjes van uw keukenkraan vervangen

Binnenin de keukenmengkraan zitten leertjes. Bij een eenhendelskraan is dat systeem meestal vervangen door keramische schijven. De oudere kranen met twee draaiknoppen hebben meestal de rubber leertjes, die ook wel kraanleertjes worden genoemd.

Vroeger was het echt leer, nu meestal rubber. Als de kraan drupt, terwijl hij uit staat zijn de leertjes vuil of versleten. Dan moeten ze vervangen worden. Voel eerst aan het water of het de koude of warme kraan is die lekt.

Handelingen die nodig zijn om de leertjes te vervangen:

Dit hangt af van het type kraan dat je hebt. In grote lijnen doe je wel dezelfde soort handelingen.

Stap 1: water afsluiten

Zet de hoofdkraan uit. Die zit in de meeste huizen vlakbij de watermeter. Doe vervolgens de kraan open. Al het water dat dan nog in de leiding zit, kan er dan uitstromen. Bovendien kun je dan meteen controleren of de hoofdkraan echt dicht zit. Als het water niet meer stroomt, kun je aan de slag.

Stap 2: knoppen van de kraan afhalen

Dit hangt af van het model dat je hebt. Soms moet je de knoppen er gewoon af trekken, dit is meestal het geval bij een wastafelkraan. Een ander geval is het als er rode of blauwe dopjes op de knoppen zitten. Die moet je er af wippen. Dan zie je daar een schroef onder zitten, die je los kunt draaien. Vervolgens kun je de hele knop eraf halen.

Een derde mogelijkheid dat je een metalen sterknop op de kraan hebt zitten. In dat geval zie je dat je bij het gedeelte onder de knop de vorm heeft van een moer. Daar moet je het losdraaien. Dit is veelal zo bij badkamerkranen.

Het is een kwestie van goed kijken welke kraan je voor je hebt, anders loop je kans dat je de kraan beschadigt met de verkeerde manier van loshalen.

Stap 3: spindel loshalen en rubber vervangen

In de knop of eronder zie je een draaistuk van messing zitten. Dit is de spindel. Die draai je los (tegen de klok in). Onder de spindel zit het rubberen leertje. Dat is het deel dat je moet vervangen. Let er op dat er veel verschillende maten gebruikt worden. Je zult deze mee moeten nemen naar de winkel om te voorkomen dat je de verkeerde afmeting koopt. De leertjes zijn vaak ook te krijgen in de combidoos met verschillende maten. Als je die koopt, heb je er vaak een aantal leertjes tussen zitten die je nooit gebruikt. Sommigen vinden dit toch makkelijker.

Stap 4: spindel en knop vastdraaien

De rest van de handelingen is het tegenovergestelde van de vorige acties. Spindel weer op de kraan zetten, de knop weer vastmaken. Tenslotte draai je de hoofdkraan weer open. Dan kun je controleren of de reparatie gelukt is.