Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Aanbiedingen

Moet je kiezen voor transparante of lichtdoorlatende gordijnen?

De woonkamer is meestal de ruimte die je gasten zien als ze op bezoek komen. Dit is de ruimte waar je jezelf kunt presenteren en het gevoel van persoonlijkheid, stemming en stijl kunt laten zien dat je voor je hele huis wilt zetten.  Het doel waarvoor je woonkamer gebruikt wordt bepaalt welke raambekleding geschikt is voor deze ruimte. Woonkamers hebben ook enkele van de grootste ramen van het huis. De functies die je raambekleding moet vervullen worden bepaald door de richting waarin de ramen wijzen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de beste gordijnen?

Doel van de gordijnen

Eerst moet je beslissen over hoe je de gordijnen wilt gebruiken. Is het doel bijvoorbeeld om het zonlicht uit de kamer te houden, kies dan zwaardere, donkerder gekleurde gordijnen. Gordijnen kunnen ook gekoppeld worden aan jaloezieën voor meer ondoorzichtigheid en een gelaagde raambekleding. Het patroon en/of de kleur die je kiest hangt af van of je wilt dat de gordijnen de aandacht trekken of dat ze combineren met de inrichting van de kamer. 

Stof waarvan het gordijn gemaakt is

De beste materiaalkeuze voor gordijnen zijn polyester, zijde, linnen, en fluweel. Zijde en linnen moeten regelmatig gestreken worden, meer onderhoud vergen, en chemisch gereinigd worden. Kunststof, suède of fluweel bieden zwaardere gordijnen die de ruimte warmer houden tijdens koude dagen, maar deze stoffen verzamelen stof en moeten daarom ook gereinigd worden.

Dichtheid van het gordijn

De dichtheid van het gordijn is het totale gewicht dat invloed heeft op de manier waarop het hangt en op zijn isolerende en licht-blokkerende eigenschappen uit. Hoe hoger de dichtheid van de stof is, hoe efficiënter hij zonlicht tegenhoudt om de warmte tijdens koude dagen te behouden. Dikkere gordijnen, zoals kunststof, suède of fluweel, bezitten een grotere dichtheid.

Textuur dat het gordijn biedt

Gordijnen bieden textuur aan de kamer, zowel visueel als voor het gevoel van de ruimte. De textuur verschilt naargelang het materiaal en het patroon. De visuele verschijning van je gordijnen hangt gedeeltelijk af van hoe je ze het liefst ophangt. De zachtste stoffen in voelbare texturen zijn zijde, fluweel, en sommige katoenen soorten, waarvan de zachtheid luxe en warmte toevoegt aan elke ruimte.

Energie-efficiëntie

Gordijnen helpen je de energiekosten te drukken, door de warmte ’s zomers uit de kamer te houden en ’s winters de warmte vast te houden. Gordijnen met een hoge dichtheid, zoals gevoerd polyester of dik fluweel, hebben meestal een hoog isolerend vermogen om de winterse kou tegen te houden. Sommige gordijnen zijn ontworpen als energiebesparende opties en bezitten meestal een voering die warmteoverdracht tegenhoudt. En de laag die het dichtst bij het raam ligt is ontworpen om de warmte naar buiten te weerkaatsen.

Lichtdoorlatende gordijnen

Als je een gevoel of uitzicht wenst dat zachter is dan verduisterende gordijnen, dan zijn lichtdoorlatende gordijnen de oplossing die je woonkamer niet in een grot veranderen. Eerder zullen ze een behoorlijke hoeveelheid natuurlijk licht binnenlaten. Lichtdoorlatende gordijnen hebben voeringen die niet zo dik zijn als die van verduisterende gordijnen. Lichtdoorlatende gordijnen bieden niet de totaal verduisterende functie zoals verduisterende gordijnen, maar je hebt toch voldoende natuurlijk licht om aan je wensen te voldoen.

Een andere eigenschap van lichtdoorlatende gordijnen is dat ze de energiekosten aanzienlijk kunnen verlagen en ook het verbleken van de voorwerpen in je huis kunnen tegengaan. Lichtdoorlatende gordijnen houden UV stralen tegen afkomstig van de zon die je meubels na verloop van tijd kunnen doen verbleken. Je hoeft ’s zomers niet de hele dag de airconditioner aan te laten staan, gebruik gewoon lichtdoorlatende gordijnen om de binnenkomende hitte te verminderen. Als de zon ondergaat, kun je de gordijnen en de ramen openen om de koele lucht binnen te laten.

Transparante gordijnen

Vergeleken met verduisterende gordijnen of lichtdoorlatende gordijnen laten transparante gordijnen meer zonlicht toe in de woonruimte. Het voornaamste doel van transparante gordijnen is privacy te bieden aan je woonruimte en je toch het natuurlijke zonlicht te geven dat je nodig hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden om je transparante gordijnen aan te passen.

Een interessante eigenschap van transparante gordijnen is dat ze gebruikt kunnen worden om gordijnen die je al hebt te benadrukken. Transparante gordijnen zijn de perfecte oplossing als je wat licht wilt binnenlaten, je binneninrichting wilt opknappen, en minder wilt uitgeven. Welke gordijnen je ook kiest, transparante gordijnen zorgen dat ze de woonkamer een vleugje stijl geven. Gelukkig is elke soort transparante gordijn verkrijgbaar in een ruime keuze aan kleuren, stoffen, en patronen om aan je eisen te voldoen. Of je je huis nu in een gezellige ruimte wilt omtoveren of het licht binnen wilt laten, deze gordijnen kunnen het probleem van de duisternis volledig opheffen.

https://www.raamdecoratie.com