Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Woning en Tuin

Veilig werken met een enkele ladder

Maak je als professional of als hobbyist geregeld gebruik van een enkele ladder? Kun je niet zonder een ladder omdat je schilder, gevelwerker, bouwvakker of schoonmaker bent? Dan is het natuurlijk meer dan nuttig, beter gezegd: van levensbelang, om te weten hoe je op een veilige manier van een enkele ladder gebruik kunt maken. Tips om veilig een ladder te gebruiken kun je in dit artikel lezen. Veel adviezen zijn rechtstreeks ontleend aan de ARBO. Kies je voor een enkele ladder kopen bij Rolsteiger.net, zorg dan dat je onderstaande tips en adviezen opvolgt, voor je eigen veiligheid!

Zorg dat de ladder stabiel staat

Een enkele ga je natuurlijk gebruiken voor klussen op hoogte. Een van de belangrijkste basisregels om veilig op een ladder te staan, is de stabiliteit van de ladder. Kies voor een ladder met een brede dwarsbalk aan de onderzijde, zodat je de garantie hebt dat de ladder niet om kan vallen. Daarbij is het belangrijk dat de ladder op een stevige ondergrond staat, bijvoorbeeld van beton of steen. Een ladder op een zandbodem of op gras zetten is uit den boze. Zorg bij dat soort ondergronden voor een sterke houten plank of stabiele metalen plaat om een stabiel draagvlak te creëren.

Positie op de ladder

Belangrijk is verder hoe je tijdens het werken op hoogte als schilder, timmerman, schoonmaker of doe-het-zelver op de ladder staat. Let ten eerste op de positionering: ga nooit hoger staan dan de vierde sport van boven. Doe je dit wel, dan sta je gevaarlijk instabiel en kan de ladder gemakkelijk omvallen. In de tweede plaats is het zaak om te zorgen dat je stevige schoenen aan hebt, zodat je ook stevig op de poten van de ladder kunt gaan staan, zonder het risico om weg te glijden.

Let op het meenemen van gereedschappen en accessoires op een ladder

Wees voorzichtig met het meenemen van gereedschap en spullen op de ladder. Deze kunnen ervoor zorgen dat je (door hun gewicht) uit balans raakt en valt. Maar ook kan dit soort materiaal, denk aan een emmer, een boormachine of iets dergelijks, snel uit je handen glippen en ervoor zorgen dat iemand onder de ladder gewond raakt. Denk daarom goed na over hoe je gereedschap op hoogte wilt gebruiken en kies eventueel voor de inzet van een bouwlift of pannenlift.