Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Woning en Tuin

Vocht verminderen in de kruipruimte

Kruipruimte ventilatie & kruipruimte ventileren speelt een grote rol in comfort en efficiëntie in een kruipruimte. Een kruipruimte is een ruimte onder de vloer van de begane grond in een woning, wat veelal voorkomt in huizen die gebouwd zijn voor 1980. Het vormt een soort afscheiding tussen de ondergrond en de vloer van de woning. Deze zogenaamde buffer zorgt voor verminderde invloeden van vocht en kou, en minder kans op ongedierte en schimmels. Ook liggen er belangrijke leidingen, onder andere gasleidingen, elektriciteit, afvoer en waterleidingen.

De kruipruimte is vaak te betreden door middel van een luik. Vaak zit dit luik in de hal, achter de voordeur.

Waarom uw kruipruimte laten ventileren?

Een kruipruimte heeft dus als doel om ruimte te creëren tussen de ondergrond en de vloer, om op die manier te zorgen voor verminderde invloed van vocht of kou. Toch kan de kruipruimte zelf wel erg vochtig worden, waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien.

Om dit te voorkomen kunt u de ventilatie in de kruipruimte laten verbeteren. Hierdoor zal de kruipruimte niet langer te vochtig worden, wat ook beter is voor het isolatiemateriaal wat zich daar bevindt.

Ook helpt ventilatie in het uitdrijven van radon. Dit is een radioactief gas dat op zichzelf niet gevaarlijk is, maar kan vervallen en binden aan andere stofdeeltjes en op die manier een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid.

Uw kruipruimte laten isoleren

Ook is het mogelijk om uw kruipruimte te laten isoleren. Zoals eerder benoemd is, is een kruipruimte vaak vochtig, waardoor schimmels kunnen groeien. Door de kruipruimte te laten isoleren, kunt u vochtproblemen voorkomen. Er wordt dan isolatiemateriaal aangebracht op de bodem. Op die manier is er geen contact tussen het vocht in de bodem en de lucht in de kruipruimte, waardoor de lucht minder vochtig zal worden. Isolatie van de kruipruimte moet gedaan worden door een gespecialiseerd bedrijf, omdat het bedrijf een juiste inschatting kan maken van het benodigde isolatiemateriaal.