Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Internet

De geschiedenis van zoekmachine indexering en hoe SEO daarin is meegegroeid.

Als Haags bedrijf op zoek naar een SEO bureau Den Haag is een mooie stad en daar ga je er vast één vinden, begin je je misschien wel af te vragen waar die zoekmachines vandaan zijn gekomen en hoe ze werken. En daarmee ook hoe SEO met de ontwikkelingen van de zoekmachines is meegegroeid. Zoekmachines zijn ook fascinerende dingen als je er wat meer over nadenkt, op een manier weten ze jou bijna altijd te brengen naar de informatie die je nodig hebt, en dat terwijl het internet uit voor je gevoel oneindig veel webpagina’s bestaat. Hoe doen die dingen dat toch?

Van simpelweg woordjes tellen naar het maken van ranglijsten.

Vroege zoekmachines telden het aantal keer dat een gezocht woord voorkwam op een pagina. Als jij bijvoorbeeld “kattenvoer” zocht kwamen de pagina’s waar 10 keer “kattenvoer” stond boven de pagina’s waar het 5 keer stond. Dit had een groot probleem: je kon je website ook met een hoop onzinwoorden vullen. Vandaar dat een jonge zoekmachine genaamd Backrub met een ander systeem kwam: kijk naast naar de woorden op de pagina ook naar hoe vaak er vanaf elders naar de pagina gelinkt wordt, en bepaal zo hoe belangrijk een pagina is. Links vanaf belangrijke pagina’s wegen zwaarder. Backrub veranderde haar naar al vrij vroeg naar het veel beter klinkende Google en is tot op de dag van vandaag de grootste zoekmachine.

Hoe zoekmachines verder veranderen.

De makers van zoekmachines zitten niet stil. Hoewel Google een vrij comfortabele toppositie heeft willen andere zoekmachines die positie maar al te graag overnemen, en dus ontwikkelen zij zich in rap tempo verder. Google daarentegen moet weer snel verder ontwikkelen om haar concurrenten voor te blijven, en zo ontstaan er allemaal nieuwe en handige innovaties: van die kleine informatiekaartjes zodat je direct het antwoord hebt en niet door hoeft te klikken tot zoekmachines gericht op specifieke doeleinden, zoals het doorzoeken van social media of muziek.