Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Gezondheid

Hoe voor uw lever te zorgen: Een deskundige gids voor het omkeren van vette leverziekte.

Leververvetting is een ernstige aandoening die ernstige gezondheidscomplicaties kan veroorzaken. Naar schatting wordt tot 33% van de volwassenen in de Verenigde Staten door de ziekte getroffen, en de ziekte komt steeds vaker voor. Gelukkig is er een manier om de gevolgen van leververvetting om te keren en uw algehele gezondheid te verbeteren: door voor uw lever te zorgen. In deze deskundige gids bekijken we welke stappen u kunt nemen om uw lever te beschermen en te verzorgen, en hoe u de gevolgen van leververvetting symptomen kunt omkeren. Met de juiste kennis en toewijding kunt u uw gezondheid in eigen hand nemen en een gezonder en gelukkiger leven leiden.

 

 

Inleiding tot leververvetting

Zoals de naam al zegt, is leververvetting een aandoening die optreedt wanneer je lever vet wordt. Dit gebeurt wanneer je levercellen beschadigd raken en de vetten in je bloed niet meer kunnen afbreken, waardoor zich een teveel aan vetzuren in de lever ophoopt. De ziekte komt niet alleen veel voor, maar is ook zeer ernstig. Als ze niet wordt behandeld, kan ze zich ontwikkelen tot een ernstigere leverziekte, NASH (Non-Alcoholic Steatohepatitis) genaamd, die, als ze niet wordt behandeld, ernstige gezondheidscomplicaties kan veroorzaken, zoals leverfalen, leverkanker en de dood. Gelukkig is leververvetting omkeerbaar en kunnen de meeste mensen ernstige complicaties voorkomen met de juiste zorg en aanpassingen van de levensstijl. Hoewel u misschien beter bekend bent met de termen “steatose” en “steatohepatitis”, zijn dit eigenlijk twee verschillende stadia van één en dezelfde aandoening – leververvetting. De eerste is een lichte zwelling van de lever door vetophoping en de tweede is een ernstige aandoening waarbij vet en littekenweefsel de levercellen vervangen. De meeste mensen met leververvetting ontwikkelen zich niet tot deze laatste aandoening en kunnen de ziekte behandelen met aanpassingen van hun levensstijl.

 

Oorzaken van leververvetting

Er zijn vele oorzaken van leververvetting, waaronder een ongezond dieet, overgewicht en genetische factoren. De meest voorkomende oorzaak van leververvetting is echter alcoholmisbruik. Verrassend genoeg is de hoeveelheid geconsumeerde alcohol geen belangrijke factor in de ontwikkeling van de ziekte. Belangrijker is het soort alcohol dat wordt gedronken, met name dranken met veel fructose en galactose. Fructose en galactose zijn natuurlijke suikers die voorkomen in veel populaire alcoholische dranken zoals bier, wijn, whisky en zoete likeuren zoals kokos-rum en meloenlikeur. Na consumptie worden deze suikers gemetaboliseerd door de lever en opgeslagen als vet, wat leidt tot leververvetting. Als u aan leververvetting lijdt, moet u onmiddellijk stoppen met alcohol, omdat zelfs kleine hoeveelheden alcohol de aandoening kunnen verergeren. Daarnaast moet u een gezond dieet eten met veel eiwitten, vezels en antioxidanten om een gezonde lever te bevorderen.

 

Symptomen van leververvetting

De symptomen van leververvetting zijn mild en kunnen vaak worden verward met andere, minder ernstige aandoeningen. Daardoor weten veel mensen met leververvetting pas dat ze de aandoening hebben als deze al ver gevorderd is. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, buikpijn en zwelling van de benen. Veel mensen hebben echter in het beginstadium van de ziekte helemaal geen symptomen. Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden de symptomen ernstiger, zoals geelzucht, zwelling van de buik en bloed in de ontlasting. Als u een van deze symptomen heeft, moet u onmiddellijk naar uw arts gaan om uit te sluiten dat leververvetting de oorzaak is.

 

Diagnose van leververvetting

De enige manier om leververvetting definitief vast te stellen is door een biopsie van de lever uit te voeren. Dit is de meest nauwkeurige methode, maar ook de meest invasieve. Gelukkig kan een arts de diagnose leververvetting stellen op basis van lichamelijk onderzoek, medische voorgeschiedenis en bloedonderzoek. Lichamelijk onderzoek: Een arts kan u onderzoeken op tekenen van leververvetting, waaronder buikzwelling, geelzucht (vergeling van de ogen en de huid), en bloed in uw ontlasting. Medische voorgeschiedenis: Artsen zullen u vragen naar uw medische geschiedenis, inclusief of u alcohol gebruikt en of u familieleden heeft met leverproblemen. Bloedonderzoek: Als uw symptomen wijzen op leververvetting, zal uw arts waarschijnlijk een bloedonderzoek doen om de diagnose te bevestigen. Deze tests kunnen de hoeveelheid van bepaalde chemische stoffen in uw bloed aantonen die in verband worden gebracht met leverproblemen.

 

Dieet en levensstijl veranderen om uw lever te verzorgen

Om uw lever te verzorgen moet u een dieet volgen met veel eiwitten, vezels, antioxidanten en omega-3-vetzuren. Daarnaast moet u overmatige hoeveelheden suiker en geraffineerde koolhydraten vermijden om verdere schade aan de lever te voorkomen. De volgende voedingsmiddelen en veranderingen in levensstijl kunnen u helpen uw lever te verzorgen en de gevolgen van leververvetting om te keren:

 

Voedingssupplementen om uw lever te helpen verzorgen.

Als u leververvetting heeft, kan uw arts u aanraden bepaalde voedingssupplementen te nemen om uw lever te helpen verzorgen. Helaas worden supplementen niet gereguleerd door de FDA en hoeft de effectiviteit ervan niet bewezen te zijn voordat ze verkocht worden. Daardoor kan het moeilijk zijn om te weten welke supplementen effectief zijn en welke zwendel. De volgende supplementen zijn bewezen effectief voor leververzorging en worden aanbevolen door het National Institute of Health: Vitamine E: Vitamine E kan schade aan de lever verminderen en de werking ervan verbeteren. Vitamine E zit in veel voedingsmiddelen, maar kan ook als supplement worden ingenomen. Vitamine C: Vitamine C is essentieel voor een normale immuunfunctie. Het kan ook leverschade verminderen door collageenafzettingen in de lever te verminderen. Selenium: Selenium helpt oxidatieve stress in de lever te verminderen en bevordert de gezondheid van de lever. Cinnabarines: Cinnabarines zijn chemische stoffen die in veel planten voorkomen en de lever helpen beschermen tegen schade.

 

Oefeningen om uw lever te helpen verzorgen

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw lever en kan uw algehele gezondheid sterk verbeteren. De volgende oefeningen kunnen helpen uw lever te beschermen en te verzorgen: Zwemmen: Zwemmen is een low-impact manier om uw lichaam en cardiovasculaire systeem te trainen, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met een vette lever. Zwemmen kan de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen. Wandelen: Wandelen is een andere low-impact en handige manier om te bewegen. Het kan ook helpen de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. U kunt het beste beginnen met low-impact oefeningen zoals wandelen en zwemmen om uw lichaam minder te belasten. Naarmate u gezonder wordt, kunt u ook andere oefeningen toevoegen.

 

Medicijnen en behandelingen om uw lever te helpen verzorgen

Als uw leververvetting verder is gevorderd dan eenvoudige veranderingen in dieet en levensstijl, kan uw arts u medicijnen en behandelingen voorschrijven om uw lever te helpen verzorgen. De volgende medicijnen kunnen helpen uw lever te beschermen en te verzorgen: Lactulose: Lactulose is een soort laxeermiddel dat de hoeveelheid vet in de lever helpt verminderen door de hoeveelheid water in de darmen te verhogen. S-adenosylmethionine (SAMe): SAMe is een in het lichaam gevonden chemische stof die de lever kan beschermen tegen schade. Taurine: Taurine is een aminozuur dat helpt de lever te beschermen tegen schade. Daarnaast kunt u behandelingen krijgen zoals fototherapie, waarbij licht wordt gebruikt om leverschade te behandelen, of een levertransplantatie. Om uw lever te beschermen en ernstige complicaties te voorkomen, is het belangrijk dat u uw gezondheid in de gaten houdt en alle behandelingsplannen volgt die uw arts u voorschrijft.

 

Home remedies voor de verzorging van uw lever

Om uw lever te verzorgen moet u een eiwit- en vezelrijk dieet volgen, overmatige consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten vermijden en regelmatig bewegen. Er zijn vele andere huismiddeltjes die kunnen helpen uw lever te beschermen en te verzorgen, waaronder de volgende: Pers een citroen uit in een warme kop water: Citroenwater is een gemakkelijke manier om vitamine C aan uw dieet toe te voegen. Vitamine C is belangrijk voor een normale immuunfunctie en kan ook helpen de lever te beschermen tegen schade. Eet veel bessen: Bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen zijn uitstekende bronnen van vezels, antioxidanten en vitaminen die de lever kunnen beschermen tegen schade. Neem dagelijks een multivitamine: Een dagelijkse multivitamine levert de vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde lever.

 

Het belang van nazorg bij leververvetting

Als u leververvetting heeft, moet u uw arts regelmatig bezoeken om uw toestand te controleren en ervoor te zorgen dat uw behandelplan effectief is. Tijdens deze bezoeken zal uw arts waarschijnlijk bloedtests uitvoeren om de hoeveelheid van bepaalde chemische stoffen in het bloed te meten die in verband worden gebracht met leverproblemen. De resultaten van deze tests kunnen de omvang van de schade aan uw lever aantonen en uw arts helpen de juiste koers te bepalen. Vervolgzorg is essentieel voor de verzorging van uw lever en om te voorkomen dat deze zich ontwikkelt tot NASH en verder.

https://www.dietistmandybreure.nl