Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Entertainment

Hoe werkt een shisha?

Er zijn veel mensen die ooit wel eens een shisha waterpijp hebben gerookt. Waterpijp roken is best populair en de shisha lounges zitten vaak goed vol. Om waterpijp te roken kan je herbal tabak of fruittabak gebruiken, allebei tabaksoorten die in allerlei lekkere smaken te verkrijgen zijn. Wat veel mensen echter niet weten, is hoe zo’n shisha nu eigenlijk in zijn werk gaat. We leggen het in deze blog voor je uit.

Een waterpijp bestaat uit een stang, aan die stang zijn slangen gemaakt waaraan de roker de rook kan opnemen,  op de stang staat de tabakskop met een kolenschaaltje onder. Dan is er ook een vaas met water in die onder de stang staat. Vanaf de tabakskop kan er lucht doorheen het hele systeem, dat trouwens luchtdicht moet zijn, die uiteindelijk als rook in de mond terecht komt. Dat werkt als volgt: wanneer je een trek neemt aan de shisha slang ontstaat er een onderdruk, die zal ervoor zorgen dat de rook van de tabakskop in het water zal gaan bubbelen en erna langs een gaatje (ook wel de carby of choke genoemd) uit de vaas met water kan ontsnappen. Dan komt het via de slang in de mond terecht en kan er gerookt worden.

Wat doet het water dan juist? Bij een waterpijp filtert het water de rook van fijnstof. Dat proces is goed te zien in een doorzichtige shisha: de rook komt in contact met het water en alle zwaardere substanties zoals onverbrand materiaal en as blijft in het water achter. Het water vangt het op en zorgt dus dat de rook gefilterd wordt. De smaak van de tabak is niet oplosbaar in water en blijft wel in de rook hangen. Ook verkoelt het water de rook. Zo krijg je dus een koele rookwolk in je mond met nog steeds de lekkere smaak aan. 

https://premium-hookahs.nl/