Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Gezondheid

Slaaptrainer Getest

Slaaptrainer getest

Een slaaptrainer die je peuter helpt om langer in bed te blijven? Ja, graag.

Herinner je je nog dat je tot 10 uur uitsliep, lui het nieuws las in bed en daarna naar de sportschool ging om je vrienden te ontmoeten voor een late brunch? Nee? Wij ook niet.

Ah, baby’s en peuters… de menselijke wekkers waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Wakker worden met de vogels is zeker een deel van het hebben van een zuigeling, maar voor sommige ouders, deze alarmerende trend (zie je wat we daar deden?) kan zich uitstrekken tot in de peuterjaren. Maar een tweejarige leren om tot een bepaalde tijd in bed te blijven? Dat is geen gemakkelijke opgave. Een slaaptrainer kan de oplossing zijn waar je van droomt.

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer, ook wel een slaapwekker genoemd, is een wekker die speciaal ontworpen is voor peuters en kleuters. Omdat je kleine huisgenootje nog niet kan zien hoe laat het is, gebruikt een slaaptrainer lichtjes, plaatjes, geluidjes of soms een combinatie van alle drie om aan te geven wanneer je kleintje uit bed mag springen en aan zijn dag mag beginnen. Een slaaptrainingsklok lijkt vaak op een verkeerslicht. Het gebruik van warme kleuren als visuele aanwijzingen om het kind te vertellen wanneer het naar bed moet gaan en wanneer het mag opstaan. Veel slaaptrainingsklokken worden geleverd met vrolijke muziekjes en kleurrijke afbeeldingen die het kind vermaken, terwijl ze ook de boodschap versterken wanneer hij/zij moet opstaan en wanneer hij/zij moet blijven liggen.

Werken slaaptrainers echt?

Er bestaat geen wondermiddel om je kinderen te laten uitslapen, maar als je het goed gebruikt, kan een slaaptrainer je kleintje – en jou – vaak helpen om wat langer te slapen.

Voor de beste resultaten raden we aan langzaam te beginnen. Praat een paar dagen met je peuter over de wekker, hoe hij werkt, waar hij voor dient en wat de regels zijn. Stel duidelijke, realistische verwachtingen op over wat je kleintje wel en niet mag doen als hij of zij wakker wordt voordat de wekker gaat. (“Als je wakker wordt voordat het licht op je klok groen wordt, mag je in bed blijven en een verhaaltje lezen totdat je het licht aan ziet gaan.”)

Het is ook handig om langzaam naar de gewenste wektijd toe te werken in plaats van er meteen voor te gaan. Als je kleintje bijvoorbeeld altijd om half zeven wakker wordt, maar je wilt hem dichter bij half zeven hebben, zet de klok dan niet meteen de eerste dag op half zeven. Begin in plaats daarvan langzaam. Begin met de klok op 5.40 uur te zetten en verhoog de tijd vervolgens elke paar dagen met ongeveer 10 minuten tot u de gewenste wektijd hebt bereikt. Deze langzame overgang zal uw peuter voorbereiden op succes.

De beste slaaptrainers

Of je nu technisch onderlegd bent of op zoek naar de basis, deze zeven slaaptrainers zijn wat ons betreft de beste om een gezonde slaaproutine op te bouwen en iedereen in het gezin een beetje meer rust te gunnen. Op Slaapwijsheid hebben we meer dan 20 slaaptrainers getest.

Voldoende slaap is goed voor elk gezinslid. Een slaaptekort kan een negatieve invloed hebben op het leven en het werk. Jammer genoeg begrijpen peuters de slaapwetenschap niet. Met peuterslaapklokken kan uw kind visuele en geluidssignalen krijgen waarmee het onderscheid kan maken tussen slaaptijd en ‘het is goed om wakker te worden’-tijd. Tijdens dutjes of rustige momenten kunnen deze klokken dienen als leermiddel voor kinderen om zelfregulatie te leren. Als je een peuter hebt die te vroeg wakker wordt, zijn deze klokken een geweldig visueel hulpmiddel.

Zazu Sam het Schaapje slaaptrainer

De Zazu slaaptrainer van Sam is de beste. Sam het schaap gaat slapen wanneer ook jou kind naar bed gaat. De Sam slaaptrainer sluit zijn ogen en het scherm op zijn buik wordt donkerblauw. Dit betekent dat het tijd is om te gaan slapen.Voor de vroege vogels heeft de Sam Slaaptrainer een hele handige functie. De slaaptrainer laat namelijk precies zien hoe lang het nog duurt voor hij wakker wordt. Een half uur voordat Sam wakker wordt veranderd het scherm op zijn buik naar een groene kleur. Om aan te geven hoe lang het precies duurt zullen de 12 sterretjes 1 voor 1 verdwijnen, en zo de 30 minuten aftellen.

Slaaptrainer Nijntje

Bij het slapen gaan vertel je aan je kindje dat Nijntje ook gaat slapen. Hou de zilverkleurige balk op de rand van het bed ingedrukt gedurende 5 seconden totdat de ogen van Nijntje sluiten. Zeg dan: Pas als Nijntje haar oogjes opent, mag je uit bed. Mocht je kindje voortijds wakker worden dan ziet het dat Nijntje haar oogjes nog dicht heeft en weet dat het dan nog niet uit bed mag.

Zazu Pam de Penguin slaaptrainer

De slaaptrainer functie zorgt ervoor dat je kindje weet wanneer het tijd is om op te staan. Heeft PAM de pinguïn een oranje kleur dan is het nog iets te vroeg om uit bed te komen (max. 30 minuutjes). Licht het diertje groen op dan is het tijd om op te staan.

Aapje slaaptrainer

Deze slaaptrainer werkt heel eenvoudig: het klokje heeft 2 plaatjes, één van een figuurtje dat buiten met zijn tas wandelt en één van het figuurtje dat lekker in zijn bedje ligt te slapen. De KidSleep kan ook als wekker worden gebruikt, met of zonder geluid. Deze functie is leuk voor schoolgaande kinderen zodat ze spelenderwijs leren omgaan met de wekker. De wekker kan neergezet worden of aan de wand gehangen worden.

Hoe kies je de beste slaaptrainer?

De markt is verzadigd met een breed scala aan klokken voor peuters. Vaak voelen ouders zich overweldigd door de overvloed aan producten op Amazon, eBay, Target en andere grote winkels. Bij het kopen van een peuterslaapklok, zijn hier een paar dingen om op te letten:

  • Stroombron – heb je een klok nodig die op batterijen werkt, of is er een die moet worden aangesloten op het stopcontact in orde? Velen hebben beide opties, maar controleer om zeker te zijn.
  • Visuele signalen – Wilt u dat uw kind met verschillende kleuren kan zien wanneer het wakker wordt of slaapt? Sommige klokken hebben een groen/rood/geel lichtoptie.
  • Extra functies – Wil je een wit geluid? Een nachtlampje? Muziek? Kijk eens welke extra functies de slaapklok heeft.
  • Langdurig gebruik – Wil je dat de klok “meegroeit” met je kind? Kies dan voor een neutraler ontwerp.

Om je het werk gemakkelijker te maken, hebben we een uitgebreide lijst samengesteld van de top 5 peuterslaapklokken op de markt. Deze lijst varieert van de eenvoudige tijd-tot-waken peuter wekker tot de geavanceerde educatieve wekker.

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/de-beste-slaaptrainer-van-2021/