Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Auto’s en Motoren

Tesla Model 3 vs. de concurrentie

De Tesla Model 3 is een van de meest geanticipeerde elektrische auto’s op de markt. Het is niet moeilijk te zien waarom; met een vanafprijs van € 51.990 is hij aanzienlijk goedkoper dan Tesla’s andere aanbiedingen, en hij heeft een actieradius tot zo’n 500km per lading. Maar hoe verhoudt hij zich tot andere elektrische auto’s? Laten we eens een kijkje nemen.

Prijs

De Tesla Model 3 begint bij 51.990 euro, waarmee het de meest betaalbare auto is in Tesla’s wagenpark.. Het is echter niet de meest betaalbare elektrische auto op de markt; die eer gaat naar de Smart EQ met € 23.995. Deze gaat echter niet verder dan 100 km op een enkele lading. De Renault Zoe is een goede tussenstap die verkrijgbaar is vanaf € 34.000 en een bereik heeft van iets meer dan 300 km. 

Bereik

Zoals we al zeiden, heeft de Tesla Model 3 long range versie een actieradius tot zo’n 500km per lading. Dat is behoorlijk goed, maar het is niet de beste op de markt; die eer gaat naar de Tesla Model S long range, die een actieradius heeft van 585 km per lading. Maar de Lucid Air, die per 2023 beschikbaar zal zijn, zal naar verluidt een bereik hebben van bijna 700km. De Tesla Model 3 laadt je aan een normale laadpaal helemaal op in zo’n 6 uur. In vergelijking met andere auto’s is dit vrij snel te noemen. Zorg er uiteraard wel voor dat je de juiste Tesla Model 3 laadkabel gebruikt die het maximale laadvermogen van 11 kW kan benutten. Het unieke van een Tesla is dat deze op te laden zijn met het Tesla Supercharger netwerk, die veel bij hotels te vinden zijn. Aan deze laadpalen heb je met 20 minuten weer een bijna volle accu, tot 80%. De eerder genoemde Renault Zoe heeft een laadvermogen van 22 kw. In slechts 3 uurtjes heb je van volledig leeg weer een volledig volle accu. 

Prestaties

De Tesla Model 3 kan van 0 naar 100 km/u rijden in 3,5 seconden. Dat is behoorlijk goed, maar niet zo snel als sommige van zijn concurrenten; de Porsche Taycan Turbo S doet het bijvoorbeeld in 2,6 seconden. De Model 3 heeft echter wel een voordeel ten opzichte van zijn snellere rivalen: zijn topsnelheid is 260km/h.  

Conclusie 

De Tesla Model 3 is een zeer concurrerend aanbod in de elektrische automarkt. Hij is betaalbaar en heeft een behoorlijke actieradius, en hoewel het niet de snelste auto op de markt is, is hij toch snel genoeg voor de meeste mensen. Als u in de markt bent voor een elektrische auto, zou de Model 3 zeker op uw lijst met opties moeten staan.