Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Eten en drinken

Aardappelen in emmers kweken

Aardappelen zijn een geweldig gewas voor beginners. Aardappelen die in de grond zijn geplant, zullen altijd productiever zijn, maar als ze weinig ruimte hebben, kweek ze dan in een emmer – een geweldig gebruik voor gebarsten, gebroken emmers. Elke container met drainage zal echter doen, want aardappelen kunnen overal in groeien – een van mijn beste oogsten kwam van een plant die groeide in een stapel oud stro. Zakken en dozen zijn een andere optie. Je kan pootaardappelen kopen bij de plaatselijke boer of online.

Als je zelfgemaakte compost zoals de mijne is, met stukjes onverteerde vezels en eierschaal, komt het goed. Compost uit de winkel is compact, vaak erg rijk en heeft de toevoeging van rivierzand, stro of dennennaalden nodig om het te verdunnen en lucht aan te voeren. Doe ongeveer 10 cm van dit mengsel op de bodem van de container en plaats de pootaardappelen erop – één per emmer van 10 liter. Als je het geluk hebt om aan zee te zijn, voeg dan een handvol kelp toe onder de schoffel. Vul de emmer met de rest van het mengsel.

Voor containers zijn een snelgroeiend ras zoals ‘Agria’, die in minder dan 80 dagen klaar zijn, de beste keuze. Zet de emmer bij koeler lenteweer in de zon, maar als de dagen en nachten opwarmen, houd de container in de schaduw (niet de toppen) door hem tussen struiken of andere potten te plaatsen. Houd de container vochtig, niet nat.

Waarom aardappelen een goede plant zijn voor beginners

• Aardappelen zijn natuurlijke bodem bewerkers. Plant ze eerst bij het openbreken van nieuwe grond; ze zijn fantastisch waar voor hun geld, met 1 kg zaad die minstens 10 kg aardappelen oplevert.

• Plant in kleine tuinen snelgroeiende, vroege variëteiten zoals ‘Frieslander’ en ‘Doré’, die slechts 70-90 dagen nodig hebben om te oogsten. Ze kunnen 30 cm uit elkaar staan, terwijl hoofd soorten zoals ‘Agria’ twee keer zoveel ruimte nodig hebben om te groeien.

Hoe kan je aardappelen kiemen.

Om pootaardappelen voor te kiemen, stelt u ze een paar dagen bloot aan indirect licht totdat ze wat scheuten produceren. Als de scheuten enkele centimeters lang zijn, zijn ze klaar om te planten.

Aardappelen aanaarden

Aardappelen aanaarden helpt bij het produceren van een uitstekende oogst en het voorkomen van ziekten. Graaf eerst een ondiepe greppel van 15 cm in de grond, leg de aardappelen erop en bedek ze met aarde. Wanneer de bladeren van de aardappelplant 20 cm lang zijn, dek de aardappel dan af met aarde (dit wordt aanaarden genoemd). Laat slechts 5 cm bladeren boven de grond. Herhaal dit proces elke keer dat er 15 cm groei boven de grond verschijnt. Aanaarden voorkomt dat de nieuwe knollen groen worden.

Oogsten

Oogst aardappelen wanneer de toppen van de planten beginnen af ​​te sterven.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende producten kopen zoals agria pootaardappelen.