Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Onderwijs

Wat is een goede examenvoorbereiding?

Je kunt er niet aan ontsnappen dat je voor het behalen van je diploma telkens weer doorheen die stresserende examenperiodes moet. Doorheen het jaar heb je het idee dat je nog zeeën aan tijd hebt, maar die deadline nadert zienderogen en dan slaat de paniek toe. We kunnen je dan wel niet helpen met het studeren op zich, maar we kunnen je wel enkele waardevolle tips geven, zoals een goede examenvoorbereiding, die je op de best mogelijke manier door de examens zullen helpen.

Maak werk van een goede examenvoorbereiding

Een goede voorbereiding is al de helft van het werk, hoor je wel eens en dat klopt helemaal, ook als het over je examens gaat. Zomaar aan het studeren gaan zonder plan zal je veel frustratie opleveren en je zult helemaal het overzicht verliezen van wat je nog te doen staat. Een goede examenvoorbereiding start in de meest optimale omstandigheden eigenlijk al bij het begin van het jaar, al blijkt dit in de praktijk meer niet dan wel het geval te zijn. Als je er doorheen het jaar voor zorgt dat je op regelmatige basis de geziene stof al studeert, scheelt je dat een boel werk bij de effectieve examenvoorbereiding en zul je ook minder snel in paniek raken.

Maak dankbaar gebruik van oefenexamens

Oefenexamens zijn niet alleen een goede manier om te achterhalen in hoeverre je de leerstof al kent, ze geven je ook een goed inzicht in de vraagstelling van ieder vak. Na het maken van een oefenexamen weet je precies waaraan je nog moet werken en welke onderdelen je voldoende onder de knie hebt. De grote hoeveelheden leerstof zijn niet evident en door het maken van oefenexamens kun je alvast een goede verdeling van je tijd maken. Zeker bij een nieuwe studierichting is het heel moeilijk om in te schatten wat van je verwacht wordt en waar de hoofdzaken liggen. Een goede examenvoorbereiding en het maken van oefenexamens helpen je om hoofdzaken en bijzaken van elkaar te onderscheiden en geven je een richting aan voor het verdere studeren in aanloop naar die belangrijke examens. 

Zorg voor voldoende rust en ontspanning 

De boog kan niet altijd gespannen staan en dat geldt zeker ook voor studenten. Als je denkt dat rust en ontspanning tijdverlies zijn en je afhouden van je uiteindelijke doel, denk er dan eens aan dat een ontspannen geest heel wat meer leerstof kan verwerken dan een vermoeide en overspannen geest. Natuurlijk moet je studeren, en veel zelfs, maar niet de klok rond. Dat houdt niemand vol, ook jij niet. Zoek een leuke hobby die je de kans geeft je gedachten even helemaal te verzetten en zorg voor voldoende uren slaap. Je zult zien dat je daarna eens zoveel aankunt en dat de leerstof die je studeert veel langer blijft hangen. 

Enkele handige weetjes

Als jij iemand bent die graag in bed studeert, niet doen. Je geest associeert je bed met slapen en je zult de leerstof veel minder goed opnemen. Het mag dan wel een saai idee klinken, het beluisteren van klassieke muziek is een goed idee tijdens het studeren. Je concentratie zal er sterk op vooruit gaan.Ben je toe aan een pauze? Bewegen is de boodschap om er daarna terug tegenaan te gaan.