Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Woning en Tuin

Wat kost een tuin eigenlijk?

De vraag “wat kost een tuin eigenlijk” is niet eenvoudig te beantwoorden. De kosten van een tuin bestaan namelijk uit verschillende kostenposten. Incidentele kosten zoals de kosten voor een tuinontwerp en het aanleggen van een tuin, maar er zijn ook terugkomende kosten zoals de kosten voor het maandelijkse of jaarlijkse tuinonderhoud. Om de vraag “wat kost een tuin” te kunnen beantwoorden is het dus beter om de incidentele kosten en de terugkomende kosten op te splitsen.

De incidentele kosten van een tuin

Zoals gezegd bestaan de incidentele kosten van een tuin uit de kosten voor het maken van een tuinontwerp en de kosten voor het aanleggen van een tuin. Een groot deel van die kosten heeft u zelf in de hand. Zo kunt u een goedkoop tuinontwerp laten maken door een tuinarchitect te vragen om gebruik te maken van een standaard ontwerp. Een tuinarchitect heeft vaak al veel tuinen ontworpen en heeft dus al standaard tuinontwerpen op de plank liggen die hergebruikt kunnen worden. Vaak kan zo’n tuinontwerp met minimale inspanning aangepast worden. Bij het gebruik maken van een standaard tuinontwerp liggen de kosten meestal tussen de 250 euro en de 500 euro.

Het aanleggen van een tuin is een stuk duurder. De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een tuin liggen rond de 2500 euro. De hoogte van deze kosten is vooral afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de tuin. Een tuin met een lage moeilijkheidsgraad, bijvoorbeeld een tuin met veel bestrating, geen vijver, een schutting en een terras zal minder kosten dan een tuin met een hoge moeilijkheidsgraad die voorzien is van een vijver, coniferen, niveauverschillen, een tuinhuis, bomen en veel verschillende beplanting.

De onderhoudskosten van een tuin

Een tuin die weinig onderhoud vraagt zal in het onderhoud niet duur zijn. Een tuin die veel onderhoud vraagt zal wel duur zijn. Om de kosten voor het tuinonderhoud laag te houden is het aan te raden om een onderhoudsvrije tuin aan te laten leggen. Een onderhoudsvrije tuin is in de aanleg soms wat duurder maar die investering verdient u op termijn heel eenvoudig terug.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/wat-kost-een-tuin/