Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Electronica en Computers

De personal computer

We zijn ver gekomen sinds de eerste PC die gemaakt werd. Tegenwoordig kun je pc onderdelen kopen die vroeger de financiering van een land nodig hadden om gebruikt te kunnen worden. En daarvoor gebruikte men mensen. Het word computer komt van het (ook Engels) werkwoord to compute. Dit betekent zoiets als berekenen. Dit was een belangrijk beroep voordat de moderne computer en rekenmachine uitgevonden werden. Toen waren er mensen die bijna de hele dag door alleen maar formules berekenen. Dit beroep werd voornamelijk door vrouwen uitgevoerd en het is dus niet heel erg toevallig dat de prototype computers gemaakt werden door vrouwen. Maar waar bestaat een personal computer allemaal uit? Deze vraag gaat beantwoord worden in dit artikel.

De central processing and graphic processing unit

Wanneer mensen de 3060 ti kopen wordt er online vaak naar gerefereerd als een GPU wat voor graphic processing unit staat. Dit is samen met de CPU (central processing unit) een van de belangrijkste onderdelen van de PC. De CPU is zoals de naam misschien al voorspeld de plek waar alle berekeningen van de PC plaatsvinden. Het wordt vaak het brein van een PC genoemd. De GPU daarentegen is meer de spieren van een PC en heeft een hyper specifieke taak die zeer gewild is; het tekent geometrie op je scherm wat voor gamen heel erg vet is. Deze twee zijn bijna altijd het duurste onderdeel van een PC. Gamers spenderen soms meer dan de helft van hun budget op een GPU terwijl mensen die image- en video editing doen een hele goede CPU nodig hebben.

De ruggegraat

Sommige mensen gaan soms een refurbished computer kopen. Dit is een computer die al gebruikt is maar een vernieuwing heeft gekregen van de fabrikant waardoor die soort van weer zo goed als nieuw is. Hoewel de CPU en GPU niet zo populair zijn voor refurbishment zijn andere onderdelen dat wel. De motherboard is zo een onderdeel. De motherboard heet zo omdat het de plek is waar alle andere onderdelen ingezet worden. Het heeft zijn eigen batterij en primitief besturingssysteem en is het eerste dat gestart word wanneer je op de aan knop drukt. Daarom wordt het vaak de ruggegraat genoemd van de personal computer. Ook geeft het net zoals je eigen ruggegraat waarschuwingssignalen als er iets niet helemaal pluis is.

Random Access Memory, Power Supply Unit, Solid State Drive

Er is nog een hele groep onderdelen van de personal computer die ook belangrijk zijn zoals de eerdere genoemde onderdelen. Je hebt de PSU(Power Supply Unit). De PSU geeft alle onderdelen elektriciteit en is het enige onderdeel dat je eigenlijk nooit oud moet kopen aangezien een PSU die kapot gaat je hele PC kapot kan maken. RAM (Random Access Memory) is het werkgeheugen van een PC. Er zijn heel veel dingen die een PC in haar hoofd moet houden en RAM is ontworpen om data tijdelijk op te slaan. Als er niet genoeg RAM is wordt soms de SSD( Solid State Drive) ingezet. De SSD is de opslagplek van je PC en is waar alle dingen die de gemiddelde computergebruiker kent staan: windows, programmas, video games, fotos en videos etc..