Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Electronica en Computers

Wat is draadloze communicatie?

Communicatiesystemen kunnen bedraad of draadloos zijn en het medium dat voor de communicatie wordt gebruikt kan geleid of ongeleid zijn. Bij bekabelde communicatie is het medium een fysieke weg, zoals coaxiale kabels, twisted pair-kabels en optische vezelverbindingen enz. die het signaal geleidt om zich van het ene punt naar het andere voort te planten.

Een dergelijk type medium wordt geleid medium genoemd. Draadloze communicatie daarentegen vereist geen fysiek medium, maar propageert het signaal door de ruimte. Aangezien de ruimte alleen signaaloverdracht zonder geleiding mogelijk maakt, wordt het medium dat bij draadloze communicatie wordt gebruikt ongeleid medium genoemd.

Als er geen fysisch medium is, hoe kan draadloze communicatie dan signalen overbrengen? Hoewel er bij draadloze communicatie geen kabels worden gebruikt, worden de transmissie en ontvangst van signalen gerealiseerd met Antennes.

Antennes zijn elektrische apparaten die de elektrische signalen omzetten in radiosignalen in de vorm van Elektromagnetische (EM) Golven en omgekeerd. Deze elektromagnetische golven planten zich voort door de ruimte. Vandaar dat zowel zender als ontvanger uit een antenne bestaan.

Waarom draadloze communicatie?
Als bekabelde communicatie de meeste taken kan uitvoeren die een draadloze communicatie kan uitvoeren, waarom hebben we dan draadloze communicatie nodig? Het primaire en belangrijke voordeel van draadloze communicatie is mobiliteit.

Naast mobiliteit biedt draadloze communicatie ook flexibiliteit en gebruiksgemak, waardoor het met de dag populairder wordt. Draadloze communicatie zoals mobiele telefonie kan overal en altijd worden uitgevoerd met een aanzienlijk hoge doorvoercapaciteit.

Een ander belangrijk punt is de infrastructuur. Het opzetten en installeren van infrastructuur voor bekabelde communicatiesystemen is een dure en tijdrovende klus. De infrastructuur voor draadloze communicatie kan gemakkelijk en tegen lage kosten worden geïnstalleerd.

In noodsituaties en op afgelegen locaties, waar het moeilijk is bekabelde communicatie op te zetten, is draadloze communicatie een haalbare optie.

Vind de beste draadloze communicatiesystemen bij Axitour.

Gerelateerde artikelen

Speel de vetste light battle in je eigen huis

Eindig de zoektocht naar de ideale laptop

In welke situaties biedt reparatie iPad de oplossing?