‘De smaak van Italië’– eenvoudig zelf salami maken met Flora Italia

De eeuwenoude kunst van het pekelen van vlees en het maken van de perfecte zelfgemaakte salami is een van de ...

Inhoudsopgave:

De eeuwenoude kunst van het pekelen van vlees en het maken van de perfecte zelfgemaakte salami is een van de favoriete keukenactiviteiten voor de hele familie. Zelf droge worst maken is veel leuker dan een tripje naar de supermarkt en tegenwoordig is het weer ongekend populair. Met dit stappenplan is droge worst maken kinderspel.

Het kruiden van het vlees

  1. Worst maken doe je altijd met koud materiaal, dat werkt veiliger en makkelijker.

  2. Een goede worst bevat 15% vet en 85% vlees.

  3. Haal het vleesmengsel door de gehaktmolen of keukenmachine. Je gebruikt 850 gram varkensvlees, 150 gram vet en een kruidenmengsel naar smaak.

  4. Je mengt dit in de keukenmachine met 22 gram colorozozout, 2 gram dextrose en een starter cultuur (hieronder meer over starter culturen), en stopt het eindproduct in een darm. Zo eenvoudig is het!

Kwaliteitsvlees is de basis van een goede droge worst. Nitrietzout is ook bekend als colorozozout en geeft droge worst die kenmerkende donkerrode vleeskleur. Bovendien verbetert nitrietzout de houdbaarheid van droge worst. Meng het nitrietzout gewoon met de andere kruiden door het vlees. Met de juiste kruidenmix kun je de smaak van de worst bepalen.

Er is geen goed of fout, maar zorg ervoor dat je genoeg kruiden toevoegt, want niemand houdt van flauwe worsten. Veelgebruikte kruiden zijn zwarte peper, kruidnagel, knoflook, koriander, foelie, chili, venkel, nootmuskaat en rozemarijn. Natuurlijk kun je de droge worst een persoonlijk tintje geven met je eigen specerijenmix. Experimenteer en ontwikkel je eigen speciale mix!

Startercultuur

Het belangrijkste is het toevoegen van de juiste startercultuur. Ze zorgen voor veiligheid door je vlees te verzuren (d.w.z. de pH te verlagen) en ze geven je salami zijn kenmerkende gepekelde en gerijpte smaak. Degene die ik prefereer om mee te beginnen is de Flora Italia, ook bekend als “Flavor of Italy”, die een zachte en soepele smaak van Italiaanse salami geeft, maar de extra voordelen van snelle verzuring heeft, zodat je salami niet bederft. Je gebruikt ongeveer 0,25-0,5 gram per kilo (overdoseer een beetje, om er zeker van te zijn dat je voldoende bacteriën hebt). De fermentatietijd om een pH van 5,3 te bereiken is ongeveer 12-24 uur bij 24°C. Klaar!

Hang het nu nog 3 weken te drogen, het liefst op een goed zichtbare plaats in de keuken! Je keuken als Salumeria!

 

Gerelateerde Berichten

De seizoenen brengen elk hun eigen smaken, kleuren en culinaire verrassingen met zich mee. Waarom zou uw evenement daar geen gebruik van maken? Met catering

...

Mumm champagne, met zijn rijke geschiedenis en toewijding aan kwaliteit, is een van de meest gewaardeerde champagnehuizen ter wereld. De kunst van het proeven van

...

Koffie is een essentieel onderdeel van de werkdag voor veel werknemers. Het speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de productiviteit, het verhogen van

...

De kunst van matcha ervaren is een verfijning van smaak die elke theeliefhebber moet beleven. Bij Amazing Oriental kun je matcha kopen die afkomstig is

...

In de huidige digitale wereld is het gemak van online winkelen niet meer weg te denken. Van kleding tot elektronica, alles is slechts een klik

...

Het inhuren van een pannenkoekenbakker op locatie biedt u tal van voordelen die uw evenement naar een hoger niveau tillen. Ten eerste is er de

...

Broodjes bestellen is een geweldige manier om snel en gemakkelijk aan je lunch te komen zonder zelf de keuken in te hoeven duiken. Of je

...

Iedere ondernemer, werkzaam in de voedselindustrie mag het geen verrassing zijn, diepvriesetiketten zijn extreem belangrijk. Je wil je diepvriesvoedsel op een zo effectief mogelijke manier

...

Wat doet een cateraar allemaal? Een cateraar is een bedrijf of persoon die professioneel eten en drinken verzorgt voor een groep mensen, bijvoorbeeld op een

...

Heb jij ook geen zin meer om iedere dag je eigen brood mee te moeten nemen naar je werk? Dan is dat gelukkig vanaf nu

...

  Online broodjes bestellen is natuurlijk tegenwoordig niet meer weg te denken. De meeste zaken zijn niet alleen specialist in broodjes, maar ook in catering

...

Aardappelen zijn een geweldig gewas voor beginners. Aardappelen die in de grond zijn geplant, zullen altijd productiever zijn, maar als ze weinig ruimte hebben, kweek

...

Wanneer je op zoek bent naar leuke, unieke en natuurlijk lekkere bladerdeeg recepten kun je het best terecht op de website van Tante Fanny. Tante

...

Bij Zelfbroodbakken hebben ze een ruim aanbod aan koolhydraatarm meel. Met deze meelsoort kunt u zelf het lekkerste brood bakken en maakt u tegelijkertijd een

...

Bent u op zoek naar een kindvriendelijk restaurant met binnenspeeltuin? Bijvoorbeeld omdat u eens lekker met het hele gezin uiteten wilt gaan of omdat er

...

Zelf jam maken…met zwarte bessen Zelf jam maken is lekker makkelijk Zelf jam maken is niet alleen leuk en lekker makkelijk om te doen, het

...