Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Zakelijke dienstverlening

Huisarts informatie systeem en het Vcare connect platform | 1+1=3

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) uitgelegd

Enkele jaren geleden was het elektronisch patiëntendossier nog een ‘hot item’ in de politiek en in het nieuws. Het nieuwe elektronisch patiëntendossier , of EPD, zou dé maatstaf moeten worden voor een duidelijk te beheren elektronisch dossier met alle medische gegevens van patiënten zodat zoals artsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en psychiaters altijd toegang hebben tot relevante gegevens. Het is ook bedoelt als een handig hulpmiddel binnen grote ziekenzorg instellingen ( lees ziekenhuizen ) zodat alle medewerkers die daartoe bevoegd zijn medische gegevens inzien en met elkaar uitwisselen. Dit bespaart veel tijd en de gegevens zijn altijd actueel en betrouwbaar.

Cruciaal is hierbij wel om het verschil aan te kaarten tussen een landelijk EPD en een eigen EPD. Het landelijk EPD systeem was een initiatief van VWS om één centraal systeem te gebruiken voor alle Nederlanders. Dit plan is er nooit doorgekomen. Wél gebruiken zorgorganisaties desgewenst een eigen EPD voor hun eigen patiënten. Dit EPD systeem bevat strikt medische patiëntengegevens.

Huisarts informatie systeem | Hoe en wat

Een systeem wat al langer bestaat is het Huisarts informatie systeem (HIS). Elk huisarts gebruikt een HIS en het vormt de basis van de ICT bij elke huisartsenpraktijk. Het HIS is essentieel, want het wordt gebruikt voor patiëntendossier , afspraak planner en het voorschrijven van recepten. Zelfs declaraties naar verzekeraars wordt vanuit het HIS geregeld. Je kunt daarom zelfs stellen dat het HIS een soort van EPD is, maar dan voor huisartsen.

Vcare legt de verbinding tussen EPD en HIS ( en HIX )

Vcare is een partner in telecommunicatie met een grote deskundigheid in de zorg. Maar Vcare biedt ook zakelijke telefonie oplossingen voor klein en groot MKB en zelfs overheden. Vcare innoveert en ontwikkelt eigen software applicaties die het zorgprofessionals makkelijk moeten maken om de communicatie effciënter te maken zodat er meer tijd overblijft voor de operationele zaken.

Door slimme strategische samenwerkingen aan te gaan, kan Vcare een grote markt bedienen in de Nederlandse zorgsector. Om een voorbeeld te geven; In Nederland zijn een aantal leveranciers van EPD systemen voor ziekenhuizen. Marktleider is het bedrijf ChipSoft dat een eigen EPD systeem heeft ontwikkeld genaamd HIX. Vcare heeft in 2019 aangekondigd dat het eigen ontwikkelde Vcare connect platform een vergaande integratie heeft gekregen tot het elektronisch patiëntendossier HIX van ChipSoft. Dit maakt het mogelijk dat ziekenhuizen, klinieken, huisartsenposten- en prakijken nu gebruik kunnen maken van het Vcare platform in combinatie met HIX. Een enorme vooruitgang en een boost in de goede richting van de kwaliteit van zorg.

Hoe Vcare de kwaliteit van zorg verbetert

Het Vcare connect platform is een goed voorbeeld hoe IT in de zorg werk kan ontlasten, zodat er meer tijd overblijft voor daadwerkelijke zorg voor de patiënt. Zo kan dankzij de koppeling met Vcare en Hix telefoonnummers herkent worden, zodat direct alle relevante gegevens worden getoond in het informatie dashboard en contactgegevens van familie- en woonverbanden. En zorgverlenders hoeven niet meer aandacht te schenken of alles goed wordt opgeslagen, want het systeem registreert alles automatisch.

Andere innovatie oplossingen van Vcare zijn;Ben je werkzaam binnen een zorgorganisatie en wil je de voordelen van het Vcare platform ontdekken? Maak een afspraak met één van onze adviseurs voor een hand-on demo met onze eigen applicaties.

https://www.vcareconnect.nl