Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Bedrijven

Wat doet een schuldhulpverlener?

Je hebt misschien ooit wel eens een vacature schuldhulpverlener voorbij zien komen. Waarschijnlijk heb je geen idee wat het betekent en klik je door of ga je weer iets anders doen. Misschien is het het toch waard om je te verdiepen in de functie van schuldhulpverlener. Het is een functie waarbij je de kans krijgt om je ervaringen op verschillende gebieden flink uit te breiden en een functie waarbij je de kans krijgt om veel om te gaan met mensen. Maar wat doet een schuldhulpverlener nou precies?

 

Allereerst heeft een schuldhulpverlener een functie van bemiddelaar tussen schuldeisers en schuldenaars. Hierbij probeert een schuldhulpverlener financiële hulp te verlenen en te helpen met het vinden van een oplossing voor de schulden die zijn ontstaan. Omdat voorkomen beter is dan genezen, ligt de focus van schuldhulpverleners nu vooral op het voorkomen van financiële schulden in plaats van het zoeken van oplossingen voor schuldenaars. Een schuldhulpverlener probeert dit te bereiken door het geven van voorlichtingen, het coachen van mensen die dreigen in een slechte financiële situatie terecht te komen en het mensen helpen te erkennen dat ze langzamerhand terechtkomen in een benarde situatie.

 

Als het toch al te laat is en het tijd wordt om oplossingen te zoeken, is het eerste wat de schuldhulpverlener probeert te doen het stabiliseren van de financiële situatie. Het heeft namelijk geen zin om oplossingen te vinden voor een probleem dat steeds erger wordt, omdat de oplossingen dan continu achterhaald zijn. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is door het toepassen van budgetbeheer. Hierbij wordt het beheren van het geld van de cliënt aan een externe partij overgedragen. 

 

Verder is herfinanciering ook een optie, als de cliënt veel verschillende schulden bij verschillende partijen heeft. Herfinanciering houdt in dat de bank de cliënt een lening ter grote van alle schulden samen geeft, waarmee de schuldenaar de schulden dan afbetaalt. Hierdoor heeft de schuldenaar nog maar één schuld openstaan, wat vaak veel overzichtelijker is voor de cliënt.

 

Als het je interessant lijkt om aan de slag te gaan als schuldhulpverlener, een trainee schuldhulpverlener is overal wel nodig.

 

https://professionalpartners.nl/