Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Bedrijven

Welke rijschool moet ik kiezen?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een rijschool?

Rijlessen: de een kan niet wachten om ermee te beginnen, de ander begint er liever nooit aan. Maar of je nu een Formule 1 coureur in wording bent of toch een doorgewinterd fietser blijft, een autorijbewijs is o zo handig om te hebben (het excuus dat je geen BOB meer kunt zijn omdat je geen rijbewijs hebt daargelaten). Voordat je vol trots in je nieuwe bolide of koekblik bij je vrienden aankomt, heb je nog wel dat ene felbegeerde bewijs nodig. De keuze voor een rijschool is echter niet zomaar gemaakt. Het is belangrijk om deze keuze weloverwogen te maken. Je zit immers, de een helaas wat meer dan de ander, toch heel wat uren in een lesauto. In dit artikel hopen we je een aantal handvaten te geven die je helpen om de rijschool te kiezen die bij je past. Ook biedt elke rijschool verschillende pakketten aan. Het is belangrijk om het juiste pakket voor jou te kiezen.

1) Prijs 
De prijs is niet onbelangrijk, maar ook zeker niet het belangrijkste waar je een rijschool op moet selecteren. Toch beginnen we deze opsomming met de prijs, omdat dit wel hetgeen is waar mensen meestal het eerste naar kijken. Voor de prijs kan je kijken naar de prijs per les, maar vaak is een pakket voordeliger. Een goede rijschool biedt verschillende pakketten aan, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jouw rijervaring past. Ook kun je kijken naar de mogelijkheid om eventueel losse lessen bij te kopen, mocht het nodig zijn. Vergeet ook niet te kijken of eventueel de tussentijdse toets en het examen bij de prijs zijn inbegrepen, ofdat je deze apart moet betalen. Bij onze rijschool bieden we verschillende pakketten aan en krijg je zelfs geld terug indien je niet alle lessen in je pakket hebt gebruikt. Bovendien bieden wij korting aan studenten. Onthoud: verkies altijd kwaliteit boven de prijs. De prijs per les kan immers lager zijn, maar als je meer lessen nodig hebt ben je alsnog duurder uit. 

2) Lesauto 
Leren rijden in een automaat is makkelijker dan in een schakelauto. Maar let op: vergeet niet dat je met een rijbewijs voor een schakelauto wel in een automaat mag rijden, maar niet andersom! Kies dus alleen een automaat als lesauto indien je zeker weet dat je ook daadwerkelijk enkel in een automaat gaat rijden. 

3) Rijschool 
Als je een rijschool in Tilburg kiest, moet je letten op een aantal punten. Ten eerste moet de rijschool lessen aanbieden op tijdstippen dat je ook daadwerkelijk kunt lessen. De ene rijschool is hier flexibeler in dan de andere. Maar ook als je gewoon tijdens kantooruren kan lessen is het verstandig om dit ook een keer op een ander tijdstip te doen. Zo kan het best spannend zijn om voor het eerst in het donker te rijden. Bij onze verkeersschool is het mogelijk om in de avond en in het weekend te lessen. 

Ten tweede is het belangrijk dat de rijschool een goed slagingspercentage heeft. Dit slagingspercentage wordt uitgedrukt in het percentage van de leerlingen dat slaagt tijdens hun eerste rijexamen. Een slagingspercentage van 50% is gemiddeld volgens het CBR. Kijk niet enkel naar het slagingspercentage, maar ook naar het aantal afgelegde examens. Hoe hoger het aantal afgelegde examens, hoe betrouwbaarder het slagingspercentage. Met een slagingspercentage van 60% zitten wij ruim boven dit gemiddelde. Het kan ook interessant zijn om te kijken naar het slagingspercentage van de locatie waar je het rijexamen gaat afleggen. 

Ten derde moet je erop letten dat je rijschool erkend is bij het CBR en dus een rijschool administratie nummer heeft. De naam van de rijschool moet op de auto staan en de rijschool moet onder deze naam staan ingeschreven bij het CBR. Dit is een eis voor het rijexamen. Verder kun je letten op het Stichting Rijschool Belang (SRB) keurmerk. Dit keurmerk staat voor een stichting die controleert of de rijschool aan belangrijke voorwaarden voldoet. 

Ten vierde moet de rijschool aanbieden waar jij behoefte aan hebt. Dit kan bijvoorbeeld een simulator zijn om eerst wat ervaring op te doen voordat je echt de weg op gaat. Ga ook na of een tussentijdse toest iets voor jou is en of dit door de rijschool wordt aangeboden. 

Als laatste is het belangrijk dat de grootte van de rijschool bij je moet passen. De een heeft een voorkeur voor een eenmansbedrijf, terwijl de ander liever bij een grote rijschool zit. 

4) Rijinstructeur 
Vertrouwen en een goede band met je rijinstructeur zijn van groot belang. Je zit immers heel wat uurtjes naast elkaar. Ben je iemand die een streng toezicht nodig heeft of verkramp je hier juist van? Dit zijn dingen die je van te voren kunt bespreken met je rijinstructeur. Het is namelijk bewezen dat je het snelste leert als je weinig stress ervaart. Vraag voor het starten van de lessen altijd aan je rijinstructeur of je zijn of haar WRM-bevoegdheidspas mag zien. Dit heeft iedere instructeur nodig om les te mogen geven. 

Loop al deze punten op je gemak na bij het kiezen van een rijschool. Maak geen overhaaste beslissing. Ben je tevreden met de informatie die je verzameld hebt? Vraag dan een proefles aan om te kijken of het in praktijk ook echt klikt. Bij Verkeersschool Michael in Tilburg bieden we een gratis proefles aan, zodat je een indruk krijgt van onze persoonlijke begeleiding. Kies verstandig, veel succes! Neem nu snel contact op met Verkeersschool Michael!

https://www.vsmichael.nl/