Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Kinderen

Wat kan je als ouder tegen pesten op de basisschool doen?

Als ouder heb je het misschien vroeger zelf wel is meegemaakt, pesten op de basisschool. Helaas is dit probleem nog niet verdwenen van de schoolpleinen. Er wordt nog steeds veel gepest in dit gepest zet zich zelfs online voort. Als ouder wil je natuurlijk graag dat je kind niet gepest wordt, of een pester is. Het is daarom belangrijk om goed na te denken hoe je een kind kan helpen om pesten tegen te gaan. Verder in deze blog zijn een aantal tips genoemd.

Het praten met je kind

Het begint allemaal met open zijn met kind en praten met je kind. Dit kan je doen door elke dag te vragen hoe het was op school, of hij of zij nog iets leuks heeft gedaan en zo kan je ook nog andere vragen stellen. Als ouder moet je bij deze gesprekken je emoties in bedwang houden. Natuurlijk is het niet leuk als je kind gepest wordt, maar door zelf heel emotioneel te doen zal je kind zich terugtrekken. Wees dus open en bespreek goed hoe het pesten gaat. Dus vraag door wie je zoon of dochter wordt gepest, hoe vaak dit gebeurt en kijk goed naar de reactie van je kind. Het kan namelijk zo zijn dat het meer plagen is dan pesten. Plagen is namelijk niet bedoeld om te kwetsen. Een andere goede vraag om te stellen is waarom je kind denkt dat hij of zij gepest wordt. Hier kan namelijk een bepaalde oorzaak zitten die je misschien wel kan verhelpen. Als je dit gedaan hebtr is het ook handig om voordat je zelf iets gaat ondernemen je kind te vragen naar een oplossing. Als je dat gedaan hebt kan je samen met je kind een plan maken om pesten in de toekomst te voorkomen. Verder kan je ook bepaalde dingen ondernemen om pesten te voorkomen.

Het zelfvertrouwen betekend alles

Veelal worden kinderen gepest die onzeker zijn en een makkelijke prooi zijn. Dit betekent dat je als ouder er voor moet zorgen dat je kind stevig in zijn of haar schoenen staat. Complimenteer je kind dus veel met hoe hij of zij eruit ziet en laat je kind zien waar hij of zij eigenlijk goed in is. Verder is kleding en schoenen ook een steeds belangrijkere factor. Zo worden kinderen sneller gepest als zij niet mooi gekleed zijn. Zorg dus ervoor dat je kind zich prettig voelt in zijn of haar kleding en kinderschoenen. Mooie jongens en meisjes schoenen kunnen het verschil maken. Je kind ervaart een soort van trots en andere kinderen zien dit natuurlijk ook. Een kind ziet jou als ouder ook als een voorbeeld figuur dus dezelfde schoenen of kleding dragen als papa of mama geeft dan ook een soort van zelfverzekerdheid. Zo kan je mooie Shoesme meisjessneakers en jongenssneakers krijgen van dezelfde merken en soorten als jij als ouder hebt.

Weet je niet wat je moet doen? Vraag hulp!

Als je niet goed weet wat je moet doen met het pesten is het altijd handig om de school in te lichten. Steeds meer scholen hebben bepaalde mensen die gespecialiseerd zijn in het gedrag van kinderen. Deze leerkrachten en personen kunnen jou helpen met het aanpakken van het probleem. Dit kunnen zij doen door in gesprek te gaan met de pester van jouw kind, maar dit kunnen zij ook doen door jou tips te geven of door in gesprek te gaan met jouw kind. Verder zijn scholen tegenwoordig ook verplicht om pesten tegen te gaan, en kan je dus ook vragen naar het plan wat er ligt bij de desbetreffende school.