Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Financieel

Wat doet een bewindvoerder?  

Een bewindvoerder is iemand die geld beheert, dat is waarschijnlijk de beredenering die iedereen zal geven wanneer er naar wordt gevraagd of ze weten wat het precies inhoudt. Echter, het begrip bewindvoerder gaat wel iets verder dan dat. Het is een begrip dat bij velen gek genoeg wel bekend is, maar ook een begrip dat vaak toch nog wel vragen oproept en onduidelijkheid schept. Vandaag gaan we het met je hebben over de taak van een bewindvoerder. Wat doet een bewindvoerder nu precies, mag een bewindvoerder na aanstelling zo maar alles doen, en voor wie is een bewindvoerder?

Wat is de belangrijkste taak van een bewindvoerder?

In de eerste plaats is een bewindvoerder er om er voor te zorgen dat de goederen die onder bewind staan hun waarde behouden. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om geld, dan is de bewindvoerder er om er voor te zorgen dat dit geld op een goede en verantwoordelijke wijze wordt belegd, of dat het op een deposito wordt gezet. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een huis, een boot of een auto, dan is de bewindvoerder er om te zorgen dat het vermogensbestanddeel goed wordt onderhouden. In principe is het wel zo dat de bewindvoerder dit alles enkel kan uitvoeren met goedkeuring van de betrokkene om bepaalde goederen te verhuren of te verkopen. Wanneer er bijvoorbeeld aandelen onder bewind zijn gesteld, en deze dalen in hun waarde, en de verwachting is dat deze binnenkort ook niet zullen stijgen, dan is het aan de bewindvoerder om de aandelen alleen te verkopen wanneer de betrokkene hier toestemming voor geeft. Wanneer de bewindvoerder bijvoorbeeld voor de verkoop van deze aandelen geen toestemming krijgt, dan is het altijd nog mogelijk voor de bewindvoerder om vervangende toestemming aan de kantonrechter te vragen. Deze zal de vervangende toestemming kunnen verstrekken, dit doet hij echter alleen wanneer dit duidelijk in het belang is van een degelijk beheer van de goederen die onder bewind zijn gesteld. De bewindvoerder is vanaf het begin af aan verplicht om een lijst te maken waarop de goederen die onder bewind staan duidelijk en expliciet zijn vermeld.

Wie mag zichzelf een bewindvoerder noemen?

Een bewindvoerder hoeft niet per definitie een beroepsbewindvoerder te zijn. Dit kan ook een familielid, echtgenoot of kennis zijn. Echter, een bewindvoerder kan bijvoorbeeld ook een stichting zijn. Wanneer het gaat om een bewindvoerder van professioneler niveau, dan zal de kantonrechter wel voorkeur geven aan deze bewindvoerder. Dit omdat hij is aangesloten bij de brancheorganisatie BPBI, en daarom meer autoriteit, kennis en daarnaast waarschijnlijk ook een hoop meer ervaring heeft.

Voor wie is een bewindvoerder bedoeld?

Iemand kan er vrijwillig voor kiezen om een bewindvoerder in te schakelen voor financiën of goederen, maar mensen die in de schuldsanering zitten krijgen vaak een bewindvoerder toegewezen. Dit omdat in een periode van schulden het belangrijk is dat geld en goederen op een verantwoordelijke manier worden beheerd. Ook mensen die langer in de schulden zitten waarvan is gebleken dat zij problemen hebben met het omgaan met geld kan ook een bewindvoerder worden toegewezen uit verplichting om de schulden die gemaakt zijn te kunnen terugbetalen. De bewindvoerder is er dan om voor beide partijen de meest verantwoorde en beste uitweg te vinden.

Is bewindvoerder een specifiek vak?

Ja, er bestaat een opleiding tot bewindvoerder. De functie kan dus worden vervuld door iemand binnen de persoonlijke kring, maar een bewindvoerder is ook een vak dat je kan leren. Een familielied dat goed met geld kan omgaan zal wellicht minder goede resultaten kunnen boeken dan een professionele bewindvoerder. Daarnaast hebben we gezien dat een professionele bewindvoerder is aangesloten bij een stichting genaamd de BPBI, dit is een teken van professionaliteit en ervaring.

Deze informatie wordt u aangeboden door Bewindvoeringskantoor Eindhoven.