Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Hobby en vrije tijd

Welke wetsteen moet ik kiezen

Ik ben sinds een paar jaar in het bezit van een wetsteen voor het slijpen van mijn messen. Dit is een enorme goede aankoop geweest voor mij en mijn gezin. Met mijn wetstenen kan ik namelijk al mijn gereedschap in tip-top staat houden, wat betekend, dat ik alles vlijm scherp kan houden. Mijn messen zijn inmiddels scherper dan toen ik ze kocht, met mijn schaar kan ik het slot van de garage van mijn buurman knippen en mijn beitel kan ik inmiddels als dartpijl gebruiken.

Zoals je kan lezen, kan je het zo gek maken als je maar wilt, wetstenen zijn ideaal om mee te slijpen. Je moet alleen wel weten welke wetsteen je moet kopen. Je hebt namelijk verschillende grofheden, welke worden aangegeven met een nummer. 400 is een erg grove grit voor je wetsteen. Wetstenen met dit nummer heb je nodig om inkepingen en deuken uit de rand van je gereedschap te slijpen. Daarnaast maakt je jouw mes nog scherper met deze steen. Als je moeite hebt met het slijpen kan een mal je helpen, maar deze werken soms slechter dan dat je ervan verwacht.

Mits je rand echt heel bot is of gewoon reparatie nodig heeft, zal je niet vaak een grit van 400 gebruiken. Ik heb een diamant van 400/ 100 in gebruik, maar gebruik bijna nooit de kant met 400. Ik moet wel zeggen dat een 400 diamantsteen een handige werksteen is om een holle wetsteen af te vlakken.

Over het algemeen zis een 1000/6000 wetsteen een goede onderhoudssteen voor de meeste situaties. Ik geef de voorkeur aan waterstenen boven diamanten, omdat ze niet verstoppen of verglazen. Ik haal daarnaast ook veel meer uit een watersteen dan een diamantsteen, omdat het oppervlak van een watersteen langzaam slijt.

Een wetsteen van King is een steen met een uitstekende kwaliteit. Hier heb er inmiddels vier van weggegeven als cadeau aan mensen aan wie ik messen heb gegeven. De Japanse wetstenen van King snijden snel en de kant met 6000 grit laat een hele goede gepolijste rand achter. Ik vind allen wel dat een watersteen een beetje snel zal slijten (wetstenen hebben de neiging om hun deeltjes snel te vervangen), maar tenzij je voor iedereen professioneel het gereedschap zal slijpen, zal je wetsteen het vrij lang uithouden.

http://www.slijpuniversiteit.nl/handleiding-beste-wetsteen/

Gerelateerde artikelen

Leuke uitjes die goed zijn voor teambuilding!

Grasmaaier van Wolf Garten voor een prachtig gazon!

Horoscoop voor alle sterrenbeelden