Artikeltjesschrijven dat kan bij ons
Image default
Hobby en vrije tijd

Zelf Bier Brouwen is een Leuke Uitdaging

Bijna iedere man is gek op bier, zo zijn er veel biercafés waar jij veel verschillende bieren kunt proeven. Ik schrijf dit artikel in 2020, dus helaas zijn op dit moment de cafés dicht vanwege Corona en kunnen wij niet van een heerlijk biertje genieten. Zelf bier brouwen is dan ook een leuke uitdaging en oplossing om nieuw bier te proberen en deze barre tijden door te komen. In dit artikel behandel ik twee methodes die jij kunt gebruiken om tot jouw eigen biertje te komen. Leuk om aan je vrienden en familie te laten proeven en wie weet kun jij het zelfs op de markt brengen. Het is belangrijk om te weten dat jij natuurlijk nooit direct tot het perfecte biertje komt, het is oefenen en nog eens oefenen.

Hygiëne

Voor iedere methode geldt “hygiëne is belangrijk” reinig de grond en de onderdelen altijd goed en zorg voor zo min mogelijk beschadigingen. Bacteriën in de lucht en op materialen hebben enorme invloed op de smaak en de kwaliteit van het bier. Gebruik voor het reinigen geen afwasmiddel, maar bijvoorbeeld Star San HB, heet water of een chlooroplossing.

Brouwen met Moutextract

Wanneer jij nieuw bent met het brouwen van bier dan kun jij beginnen met moutextract. Online zijn er genoeg handleidingen te vinden en recepten die allemaal hun eigen kooktijden en soorten hop vereisen. Voor het koken met moutextract heb jij ten eerste een brouwketel nodig en water. En zoals de naam het al zegt heb jij moutextract nodig of extractsiroop. Ook is hop nodig, iets wat voor iedere bierliefhebber wel een bekend ingrediënt is. Je kunt bijvoorbeeld bitterhop en aromahop gebruiken. Ook is er extractsiroop met hop beschikbaar. Echter raden de kenners aan om de hop zelf toe te voegen. Door moutextract te gebruiken sla jij de stap van het zogenaamde maischen over. Met maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. Na het kookproces kan het bier snel bederven als het niet snel naar 24 graden Celsius wordt gekoeld. Dit kun jij doen met een ijsbak, een duurdere oplossing is het gebruiken van een wortkoeler.

Pils of Trappisten

Nu begint het gisten, nu kun jij ook kiezen of jij voor pils of trappisten bier gaat. Beginners kiezen meestal voor trappisten bier omdat je deze op een redelijke kamertemperatuur kunt laten gisten in een vat, 17 tot 22 graden. Dit kan je dus gewoon in huis laten gisten. Voor pils heb je al snel een koelkast nodig. Ik raadt aan om als beginner te beginnen met gedroogde gist omdat je deze direct kunt gebruiken. Na de hoofdgisting komt de nagisting, in het bier mogen uiteindelijk geen vergistbare suikers zitten. Gebruik een lagertank om uiteindelijk het bier op te slaan, doe dit met een overhevelslang want zuurstof bij het bier is niet goed. De duur van het gisten is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als het waterslot niet meer bubbelt zijn vrijwel zeker alle suikers vergist en kun je beginnen met bottelen.

Bottelen

Zet 7 gram suiker per liter bier met een beetje bier in de magnetron. Voeg dit toe aan de hoeveel bier die jij in flesjes wilt hebben. Zorg dat jouw bierflesjes goed schoon zijn. Gebruik een gistingsvat met tapkraam om het bier in de flesjes te gieten, doe dit met een overhevelslang. Vul ze tot de rand, zo blijft er ruimte over voor de hergisting. Sluit de flesjes af met een kroonkurk apparaat. Berg de flesjes op in een donkere ruimte tussen de 16 en 24 graden. Voor lager bier is dit 6 tot 9 graden. Na 10 dagen kun jij jouw biertjes gaan uitproberen.

Het Makkelijkste Zelf Bier Brouwen

Blikbrouwen is de makkelijkste manier om zelf je biertje te brouwen. Je hebt eigenlijk alleen een bierkit nodig. Op de bierkits staan vaak een handleiding, en ook bevatten ze alle ingrediënten die jij nodig hebt om tot het gewenste biertje te komen. Een leuke manier om in de wereld van bier brouwen te stappen.